KRAFT

Vil gi deg penger for å energieffektivisere

SVs Heikki Holmås diskuterer hvite sertifikater med Høyres Nikolai Astrup på Bellona-seminar.
SVs Heikki Holmås diskuterer hvite sertifikater med Høyres Nikolai Astrup på Bellona-seminar. Bilde: Øyvind Lie

Hvite sertifikater

Et virkemiddel for energieffektivisering, basert på at enkelte aktører, normalt kraftleverandører eller nettselskap, får et krav av myndighetene om å iverksette årlige sparetiltak tilsvarende en viss prosent av sin totale energileveranse. Sertifikatene utstedes av en uavhengig tredjepart og hvert sertifikat representerer en gitt mengde energi angitt i kWh, som i hovedsak beregnes ut fra en standardliste.

Den forpliktede aktøren må selv være aktiv med å skaffe seg sertifikater. Det kan han gjøre ved å tilby energieffektiviseringstjenester selv, eller ved å kjøpe sertifikater fra en tredjepart som også utfører energieffektiviseringstjenester. Sertifikatene kan siden handles mellom de ulike sertifikatpliktige aktørene.

Kilde: Store norske leksikon

Miljøstiftelsen Bellona og bransjeforeningen Norsk Teknologi ønsker å innføre såkalte hvite sertifikater eller energisparebevis (se faktaboks) for å få fart på energieffektiviseringen i både boligmassen og i yrkesbygg. De ønsker at regjeringen skal utrede ordningen, og i går arrangerte de et seminar for å belyse temaet.

SVs Heikki Holmås er leder av Stortingets kommunalkomité og ha lenge vært en varm talsmann for å innføre de hvite sertifikatene.

Les også: Frp vil endre Enova

Vakre bompenger

En av fordelene er at folk kan se hva de får igjen for det de betaler for.

– Det har noe vakkert over seg, akkurat som bompenger. Man skal ikke undervurdere kraften av at man får et håndfast igjen for det man finansierer, sa Holmås.

– Denne koblingen hater finansdepartementet, men alle som skal argumentere politisk for noe, vet hvor utrolig godt argument det er å kunne si at alle pengene går direkte til deg, sa Holmås.

Han ønsker også å gi ordningen en sosial profil, slik at de som har minst betaler en mindre del av regningen enn de rike.

Les også: – Energieffektivisering er ikke bare for de rike

Vil ha skattefradrag

Høyres Nikolai Astrup, som sitter i Stortingets energi- og miljøkomité, er enig i at tempoet i energieffektiviseringen må opp. Men istedenfor hvite sertifikater vil har Høyre gått inn for en ordning med skattefradrag for energieffektivisering.

–Det er enkelt og ubyråkratisk, et fradrag på 50 000 kroner i året, sa Astrup.

Han var klar over at ordningen favoriserer de som har inntekt, siden man ikke kan få skattefradrag hvis man ikke har inntekt.

– Men det er også de som har inntekt som også eier egen bolig. De som ikke eier egen bolig, bor for eksempel i kommunal bolig. Og en boligeier som kommunen må jo kunne gjøre denne typen tiltak uten å ha den type insentiver vi her snakker om. Så jeg er ikke bekymret for den sosiale profilen i dette, sa Astrup.

Les også: Risikerer straff for energieffektivisering

Skuffet

Holmås var ikke fornøyd.

– Jeg er skuffet over det du nå sier. Du var mer positiv for ett år siden. Dere klarer ikke å få til dette med en god sosial profil. Hvis Høyre nå skal velge å si at det er en skattefradragsordning som er løsningen, splitter vi feltet. Begynner vi å utrede flere ting, er det oppskriften på å skyve dette langt ut i tid. Vi bør samle oss om denne ordningen, sa Holmås, som la til at han vil forsøke å få utredning av ordningen med i klimameldingen og byggemeldingen.

Les også: – Strømprisen like viktig som bensinprisen i USA

– Hul kritikk

Astrup lot seg ikke vippe av pinnen.

– Å ansvarliggjøre meg for at det ikke blir hvite sertifikater, blir ganske hult når dere har sittet i regjering siden 2005. Dere kan gjøre hva dere vil. Det eneste vi venter på er å se dere begynne å jobbe. Vi skal ikke stille oss i veien for det hvis dere ønsker hvite sertifikater, men jeg vil fortsette å fremme vårt primære standpunkt i Stortinget. Det kan vi innføre mens vi venter på utredningen av de hvite sertifikatene, sa Astrup og ga tilhørerne en god latter.

– For det kan ikke overaske at vi er opptatt av ordningen med skattefradrag. Det er vårt primære standpunkt. Vi fremmer det fordi vi mener det er effektivt og ubyråkratisk og kan innføres uten lange utredninger. Det er et selvfinansierende tiltak som ikke vil koste skattebetalerne noe. Det vil komme alle til gode som skatter over 50 000 kroner, sa Astrup.

Les også: Denne 50-tallsblokka er klar for ekstrem oppussing

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.