PRODUKSJON

Vil erobre vedren

Det dreier seg om beskyttelse for navlastrengskabler (umbilicals), bøyebegrensere og oppdriftselementer for sjøkabel- og offshoreindustrien.

Mjøsplast og Ingenium har i fellesskap utviklet kabelbeskyttelsen Bolt-on. Paal Strømstad fra Ingenium hevder at monteringstiden blir mye kortere.

Metallbånd blir ikke benyttet ved sammenføyningen, dermed fjernes korrosjonsfaren. Blandingsforholdet mellom polyol og isocyanat er en annen suksessfaktor. Ferdig herdet er ikke produktet giftig. Flere kvaliteter er godkjent i næringsmiddelindustrien.

Skalerbar

Kabelbeskyttelsen kan enkelt skaleres fra å beskytte små kabler med diameter ned mot 10 millimeter og opp til store stigerør med flere hundre millimeters diameter. Strømstad og samarbeidspartner Per Knut Mølstad i Mjøsplast ser derfor for seg et stort marked innen sjøkabler og offshoreindustrien.

Det vil bli konkurranse om å ettermontere beskyttelse på eldre kabler som må beskyttes bedre i skvalpesonen. På denne måten kan levetiden forlenges. De to bedriftene er også i gang med å utvikle oppdriftselementer for store havdyp.

Mjøsplast har investert i en rekke maskiner som doserer nøyaktige mengder komponenter og blander dem under høyt trykk. Bedriften har en årsproduksjon på 100 tonn fra tre blandemaskiner, 20 presser og med inntil 30 personer i produksjonen. 3D-modellene kommer elektronisk fra Ingenium. Siden hele prosessen foregår under samme tak, er det ingen sak å lage støpeformer på få dager.

Etter flere års samarbeid er dette formalisert gjennom et forpliktende arbeidsfellesskap. Dette gir bedriftene store fordeler. Viktigst er stor styrke innen matrialkompetanse, fleksibilitet og rask respons.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.