BYGG

Vil du bo oppå et kjøpesenter?

Her blir det kjøpesenter med boliger.

URBANT OG KOMPAKT: Utviklingen i Alingsås går ut på å integrere kjøpesenteret med boliger istedet for å legge det ved en motorvei utenfor byen.
URBANT OG KOMPAKT: Utviklingen i Alingsås går ut på å integrere kjøpesenteret med boliger istedet for å legge det ved en motorvei utenfor byen.Bilde: A-lab

Alingsås

  • Kommunesenter i Alingsås kommune, ved Säveåns utløp i innsjøen Mjörn.
  • 24 482 innbyggere (2010).
  • Alingsås preges av småhusbebyggelse i tre med handels- og håndverksgårder fra 1700- og 1800-tallet.
  • Grunnlagt 1613, rådhus fra 1769. Kilde: snl.

 

Alingsås, som ligger i nærheten av Gøteborg, er i gang med å utvikle en ny bydel mot byens innsjø.

Oslo-baserte A-lab arkitekter har vunnet konkurransen om å få prosjektere både masterplan og størstedelen av området, som skal bestå av 100 nye boliger og kommersielt program.

Les også: Europas flotteste betongbyggverk

Bygger kjøpesentre med grønne tak

Alt-i-ett

Ved å integrere boliger, restauranter og kjøpesenter skal man skape liv også etter stengetid, og få en ny destinasjon til rekreasjon for lokalbefolkning og tilreisende.

– Planen kobler nye boliger, restauranter og strandpromenade med et eksisterende kjøpesenter som er populært og skal utvides. Boligene får ingen nordfasade. De ligger inntil og over kjøpesenteret, og får aktive grønne soner på takene, sier strategileder i A-lab, Julie Sjøwall Oftedal, til Teknisk Ukeblad.

Oftedal aner nå mulighetene for lignende prosjekter i Norge

– På Vollebekk i Groruddalen deltar A-lab i en mulighetsstudie parallelt med tre andre arkitektkontorer for å se om man kan lage bystruktur i et område preget av splittet bebyggelse: Gammel industri, spredt villastrøk, rekkehusområder, boligblokkområder. Kanskje man kan bruke det eksisterende kjøpesenteret Meny som katalysator i utviklingen av en ny og tett bydel med stor andel boliger blandet med kulturhus, restauranter og annen næring, sier Oftedal.

Vass

Prosjektet med de strandnære boligene skal koste 300 millioner svenske kroner og stå klart i 2015.

– Nordmennenes forslag var vassere enn de øvrige, sier en av de lokale initiativtagerene, Ulf Melin, til Göteborgs-Posten

– Boligene var bedre i 1970

– Ligner ikke på operahuset i Oslo  

– Alle vil ha et stabbur

Her kan du bo i en Boeing 747  

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.