OLJE OG GASS

Vil bruke to båter utenfor Lofoten

17. feb. 2009 - 07:19

HARSTAD: Innsamlingen av de seismiske dataene skal gjøres på bakgrunn av et stortingsvedtak for å bestemme mulige petroleumsforekomster.

Grunnlag

Parallelt foregår en omfattende innhenting av miljødata om bunnforhold (koraller etc.), oppvekstvilkår for fisk samt sjøfuglbestandene.

Alle data samles for å kunne gi et best mulig grunnlag for å bestemme ressurspotensialet og eventuelle skadevirkninger av oljevirksomhet i disse områdene.

Resultat skal presenteres i 2010 når regjeringen legger fram en revidert forvaltningsplan for Lofoten, Vesterålen og Barentshavet.



To fartøyer

Oljedirektoratet (OD) har hyret in to fartøyer for å gjennomføre undersøkelsene.

– Vi skal bruke de seks ukene vi har til rådighet, ikke en dag mindre og ikke en dag over, sier sjefgeolog og sjefingeniør Jan Terje Johansen ved OD i Harstad.

Han understreker at OD fikk en lærepenge sommeren 2008 da det var en massiv motstand mot seismikkinnsamlingen i området.

– Vi hadde ikke hatt godt nok samarbeid med de lokale fiskerne. Vi trodde det var greit med en avtale med Fiskarlaget. Derfor har vi kjørt bedre kommunikasjon med fiskerne i år, forteller han.



Påvirker i liten grad

En rapport utarbeidet av Det Norske Veritas og Havforskningsinstituttet sier at seismiske undersøkelser i liten grad påvirker fiskeriene.

I verste fall kan det bidra til en til to prosent økt dødelighet hos fiskelarver. Annen fisk svømmer bort fra området når undersøkelsen pågår.

Seismiske undersøkelser påvirker ikke sjøpattedyr.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling


Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.