OLJE OG GASS

Vil bruke to båter utenfor Lofoten

HARSTAD: Innsamlingen av de seismiske dataene skal gjøres på bakgrunn av et stortingsvedtak for å bestemme mulige petroleumsforekomster.

Grunnlag

Parallelt foregår en omfattende innhenting av miljødata om bunnforhold (koraller etc.), oppvekstvilkår for fisk samt sjøfuglbestandene.

Alle data samles for å kunne gi et best mulig grunnlag for å bestemme ressurspotensialet og eventuelle skadevirkninger av oljevirksomhet i disse områdene.

Resultat skal presenteres i 2010 når regjeringen legger fram en revidert forvaltningsplan for Lofoten, Vesterålen og Barentshavet.To fartøyer

Oljedirektoratet (OD) har hyret in to fartøyer for å gjennomføre undersøkelsene.

– Vi skal bruke de seks ukene vi har til rådighet, ikke en dag mindre og ikke en dag over, sier sjefgeolog og sjefingeniør Jan Terje Johansen ved OD i Harstad.

Han understreker at OD fikk en lærepenge sommeren 2008 da det var en massiv motstand mot seismikkinnsamlingen i området.

– Vi hadde ikke hatt godt nok samarbeid med de lokale fiskerne. Vi trodde det var greit med en avtale med Fiskarlaget. Derfor har vi kjørt bedre kommunikasjon med fiskerne i år, forteller han.Påvirker i liten grad

En rapport utarbeidet av Det Norske Veritas og Havforskningsinstituttet sier at seismiske undersøkelser i liten grad påvirker fiskeriene.

I verste fall kan det bidra til en til to prosent økt dødelighet hos fiskelarver. Annen fisk svømmer bort fra området når undersøkelsen pågår.

Seismiske undersøkelser påvirker ikke sjøpattedyr.Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.