KRAFT

Vil beholde sertifikatpengene i Norge

PENGER TIL SVERIGE: Høyres energipolitiske talskvinne Siri Meling tviler på at norske strømkunder vil være komfortable med å finansiere kraftutbygginger i Sverige, og krever derfor raskere konsesjonsbehandling i Norge.
PENGER TIL SVERIGE: Høyres energipolitiske talskvinne Siri Meling tviler på at norske strømkunder vil være komfortable med å finansiere kraftutbygginger i Sverige, og krever derfor raskere konsesjonsbehandling i Norge. Bilde: Scanpix

Elsertifikater

  • Elsertifikatsystemet fungerer slik at produsentene av fornybar kraft får en inntekt fra salg av elsertifikater i tillegg til inntekten fra salg av elektrisk energi.
  • Myndighetene skaper et marked ved å pålegge strømkundene å kjøpe sertifikatene.
  • Inntekten fra elsertifikatene skal bidra til å gjøre det lønnsomt å bygge nye anlegg for fornybar kraftproduksjon.
  • Markedet skal gi 26,4 TWh ny fornybar kraft i Norge og Sverige innen 2020.

Høyre vil i Stortinget i dag foreslå en tiltaksplan for å få redusert saksbehandlingstiden for nye kraftverk og infrastruktur.

Bakgrunnen er advarslene fra bransjen om at Treg saksbehandling av vindkraft: Kan flytte utbygging til Sverige gjør at for få vann- og vindkraftverk blir klare til å settes i drift innen utgangen av 2020, som er siste frist for å få elsertifikater.

- Myndighetene har et ansvar for å tilrettelegge for at minst halvparten av fornybarinvesteringene under elsertifikatordningen havner i Norge, sier Høyres energipolitiske talskvinne Siri Meling til Teknisk Ukeblad.

Les også: – Urimelig lang saksbehandling for vindkraft

Ingen grense

Norge har forpliktet seg til å finansiere 13,2 TWh fornybar kraft gjennom det felles norsk-svenske elsertifikatmarkedet (se faktaboks). Men det er ingen grense for hvor stor andel som skal bygges ut i hvert enkelt land.

Ekspertenes analyser tilsier at det kan bli en jevn fordeling mellom de to landene, men usikkerheten er veldig stor.

Les også: NVE-sjefen: Lite attraktive vindmøller

Finansiere svensk vindkraft

Energiminister Ola Borten Moe (Sp) har tidligere sagt at – Halvparten havner i Norge av kraftutbyggingene som utløses av det norsk-svenske elsertifikatmarkedet. Men da må tempoet i konsesjonsbehandlingen opp, mener Meling.

- Hvis ikke konsesjonsbehandlingstiden går ned, risikerer vi å tape landskampen om fornybarinvesteringer. Jeg tviler på at norske forbrukere er fornøyd med å finansiere investeringer i Sverige, sier Meling.

Det er nemlig strømkundene som betaler for elsertifikatene, direkte over strømregningen.

Les også: NVE varsler flere småkraft-avslag

Lang kø

I dag ligger mer enn 600 konsesjonssøknader for småkraftverk på vent, og saksbehandlingstiden for de enkelte anleggene kan være opp mot fem år.

Selv om saksbehandlingskapasiteten er styrket de siste årene, mener Høyre at den må styrkes ytterligere, både Norges vassdrags- og energidirektorats (NVE) kapasitet og Olje- og energidepartementets (OED) kapasitet til å behandle anker.

Men enda viktigere er det ifølge Høyre å forenkle prosedyren for saksbehandling, slik at prosessen kan gå raskere.

Les også: – NVE må ikke nedprioritere vindkraften

Vil delegere

Høyre vil blant annet delegere konsesjonsmyndighet ved mindre utbygginger til kommunene, slik at presset på NVEs konsesjonsbehandling reduseres.

- I denne saken er det viktig å snu hver stein i konsesjonsprosessene for å vurdere om noe kan gjøres enklere, raskere eller eventuelt rett og slett kuttes ut, sier Meling.

Les også: – Strømprisen like viktig som bensinprisen i USA

Dobbeltarbeid

Bransjen har tidligere klaget over at OEDs ankebehandling er altfor grundig, slik at det blir mye dobbeltarbeid.

-Jeg er særlig betenkt over at klagesakene tar lang tid å behandle i OED. Det virker nesten som de har en full runde med nye saksutredninger, og da er det dobbelt arbeid istedenfor den legalitetskontrollen og eventuelt en politisk vurdering som en ankebehandling er ment å være, sier Meling.

Les også: Mot nytt rekordår for varmepumper

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.