IT

Viasat først med 3D-sendinger

FØRST:Viasat åpner den første 3D-TV-kanalen allerede på mandag
FØRST:Viasat åpner den første 3D-TV-kanalen allerede på mandag
16. des. 2010 - 10:57

Allerede fra førstkommende mandag kan Viasats TV-kunder glede seg over sendinger i 3D. De som har en ny 3D-klar TV vel å merke. For fra mandag starter Viasat opp sin nye 3D demokanal.

– Vår ambisjon er å levere det beste TV-tilbudet til folk og 3D er en naturlig utvikling av dette. Vi åpner festen nå når innholdet er i ferd med å komme. Spesielt innen sport blir det nå produsert sendinger i 3D. Senest i går fikk vi vite at en golfturnering med Tiger Woods vil bli tilgjengelig i 3D den 4. januar. Og den skal vi sende, sier adm. direktør i Viasat Erik Z. Børresen.

Champions League

Fra og med slutten av inneværende sesong vil fotballfans kunne glede seg over direktesendte kamper i 3D fra UEFA Champions League. Men Viasat nøyer seg ikke med satellittsendinger. De vil også tilby leiefilm i 3D.

Riktignok er tilbudet begrenset ennå, men Hollywood har for alvor oppdaget det nye formatet og en rekke 3D-filmer er i produksjon.

Les også: Sony lanserer 3D-projektor

Ikke 3D fra NRK

HD-boks

Kunder som har Viasats nye HD-boks vil få tilgang til både den nye 3D-satellittkanalen og leiefilmen. Direktesendingene kommer fra satellitt og leiefilmene streames over internett.

Begge typer innhold blir formatert som såkalt side-by-side. Det vil si at bildet deles i to, ett for hvert øye.

På en vanlig TV vil det se temmelig rart ut, men en 3D-TV vil skille det høyre og venstre bilde fra hverandre, strekke dem ut til full bredde og sende dem etter hverandre i tid.

Samtidig synkroniseres bildene mot brillene slik at øynene ser hver sin bildeserie.

Trenger bitrate

3D-signaler krever mer kapasitet enn vanlige leiefilmer og for at man skal få en god opplevelse uten venting trengs det en skikkelig internettforbindelse.

Filmene streames med i Full HD med 12 Mbit/s og for at man skal slippe å bufre for lenge er det en fordel å ha høy hastighet.

På satellittsendingene vil bitraten ligge på rundt 17 Mbit/s, men man regner med at det skal være tilstrekkelig med 14 Mbit/s over tid.

– Vi har vært med på å sponse Viasats satsing på 3D. For oss er det et veldig bra skritt i riktig retning. Vi startet salget av 3D-klare TV-er i april og sammen med andre leverandører er det nå solgt rundt 10 000 slike TV-er her i landet. Når det nå dukker opp rene 3D-kanaler på TV-en, leiefilmer og en masse nye 3D-filmer på Blu-ray tror jeg 3D for alvor vil slå gjennom i markedet, sier markedssjef i Samsung, Tommy Jensen.

Les også: – Framtida er Avatar-chatting

3D-brikkene faller på plass

– Om 10 år har dere 3D-printere hjemme

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.