OLJE OG GASS

– Vi har vært ineffektive

LITE EFFEKTIVE: - Jeg mener at gassbransjen har vært ganske ineffektiv i sin argumentasjon, sier Statoils konsernsjef Helge Lund. Han mener industrien har en jobb å gjøre for å selge gass som en klimagjerrig løsning i overgangen til lavutslippssamfunnet.
LITE EFFEKTIVE: - Jeg mener at gassbransjen har vært ganske ineffektiv i sin argumentasjon, sier Statoils konsernsjef Helge Lund. Han mener industrien har en jobb å gjøre for å selge gass som en klimagjerrig løsning i overgangen til lavutslippssamfunnet. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
15. nov. 2010 - 15:29

– Jeg mener at bransjen har vært ganske ineffektiv i sin argumentasjon. Samtidig som klimadiskusjonen har pågått, har gassen tapt terreng. Og det er bransjen selv som har skylda, sier Statoils konsernsjef Helge Lund.

Den siste tiden har han skrytt uhemmet av naturgass og dens egenskaper som klimagjerrig energikilde sammenlignet med kull.

Så også under Statoils høstkonferanse i dag, hvor IEAs rapport World Energy Outlook 2010 var tema. IEA spår en viktig rolle for gass framover, og det gleder Statoil-sjefen.

– Gass bør være en naturlig del av verdens langsiktige energimiks, sier Lund.

Les også:

IEA og Statoil legger fram World Energy Outlook 2010 den 15.11.10 på Det norske teatret.
BILLIGERE: Her er Helge Lunds diagrammer som viser at gasskraft er billigere enn både vindkraft, kjernekraft og kullkraft. Kjetil Malkenes Hovland

– Når ikke fram

Konsernsjefen viser fram diagrammer som forteller at det koster rundt sju milliarder euro for et kjernekraftverk på 1600 megawatt (MW), mens et tilsvarende gasskraftverk koster noe over en milliard euro. Også driften er billigere, og gassen slipper ut 70 prosent mindre CO2 enn et kullkraftverk.

Men budskapet fra Statoil og gassbransjen om at gass er saliggjørende også i klimasammenheng har ikke nådd fram til politikerne i EU. Det hevder Jonathan Stern ved Oxford Institute for Energy Studies.

IEA og Statoil legger fram World Energy Outlook 2010 den 15.11.10 på Det norske teatret.
Men budskapet fra Statoil og gassbransjen om at gass er saliggjørende også i klimasammenheng har ikke nådd fram til politikerne i EU. Det hevder Jonathan Stern ved Oxford Institute for Energy Studies. GOD HISTORIE: - Gassindustrien har en god historie å fortelle, men de forteller den ikke. Man må demonstrere at gass er måten å dekarbonisere økonomien på, sier Oxford-forsker Jonathan Stern. Kjetil Malkenes Hovland

– Europeiske regjeringer er nesten utelukkende negative til gass, sier han. – Gassindustrien har en god historie å fortelle, men de forteller den ikke. Man må demonstrere at gass er måten å dekarbonisere økonomien på. Man må snakke om biogass og om gass som drivstoff. Man må gjøre gode analyser og markedsføre seg.

Les også: IEA spår overflod av gass

Frykter Russland og klimaproblemer

Ifølge Stern er europeiske politikere skeptiske til å øke gassimporten fordi de ikke ønsker å være avhengige av Russland. Mange ser dessuten på naturgass som en del av klimaproblemet fordi det er en fossil energikilde. Da hjelper det ikke at gass gir lavere utslipp enn kull.

– Jeg utfordrer dere til å finne en eneste europeisk regjering som legger opp til økt gassforbruk, sier Stern.

Han mener at industrien må lage demonstrasjonsprosjekter for CO2-fangst fra gasskraftverk og danne et bilde av såkalt «grønn gass», at man må legge opp til et nytt prissystem på gass, og at man må fokusere på gassens mulige rolle som backup-kraft til den sterkt varierende produksjonen fra fornybare energikilder som vindkraft.

IEA og Statoil legger fram World Energy Outlook 2010 den 15.11.10 på Det norske teatret.
Han mener at industrien må lage demonstrasjonsprosjekter for CO2-fangst fra gasskraftverk og danne et bilde av såkalt «grønn gass», at man må legge opp til et nytt prissystem på gass, og at man må fokusere på gassens mulige rolle som backup-kraft til den sterkt varierende produksjonen fra fornybare energikilder som vindkraft. ØKTE PRISER: Statoil tror på økte gasspriser fram mot 2015. Her et diagram fra Helge Lunds foredrag under Statoils høstkonferanse. Kjetil Malkenes Hovland

– Vi må skape tillit, eller så blir ikke gass en energikilde for overgangen, men for solnedgangen, sier Stern.

Kan fortrenge fornybar energi

IEAs sjeføkonom Fatih Birol modererer likevel bildet av gass som et klimavennlig valg. Økt tilgang på billig gass kan i stedet skape problemer for mer miljøvennlige alternativer som CO2-fangst og vindkraft.

– I Kina kan gass erstatte kull. I andre områder kan gass fortrenge utviklingen av fornybar energi, sier Birol.

Les også: – Oljens fall før 2030

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.