KRAFT

Verdens første flytende vindturbin

LANGT FRAMME: I løpet av høsten skal nederlandske Blue H Group sjøsette flere, større havvindturbiner utenfor kysten av Italia.
LANGT FRAMME: I løpet av høsten skal nederlandske Blue H Group sjøsette flere, større havvindturbiner utenfor kysten av Italia. Bilde: Blue H

Når StatoilHydros første Hywind-pilot etter planen plasseres i vannet utenfor Karmøy neste år, vil det skje lenge etter at verdens første flytende vindturbin er sjøsatt.

Allerede i 2007 plasserte det hollandske selskapet Blue H sin lille prototype i sjøen utenfor Puglia i Italia.

Større modeller

I løpet av høsten skal flere større prototyper, på rundt 2,5 til 3,5 MW settes ut og prøvekjøres, ifølge svenske Ny Teknik.

Blue H har planer om å bygge en 90 MW stor offshore vindpark i området, rundt 20 kilometer fra kysten, på rundt 100-120 meters dyp.

Stor forskjell

Blue H's flyter skiller seg merkbart ut fra de norske konseptene Hywind og Sway.

Der disse norske flyterkonseptene begge består av en enkelt flytende vindturbin som rager høyt over havoverflaten og stikker dypt ned i havet, minner Blue H mer om en flåte.

Sånn sett minner Blue H mer om nykommeren Windsea, som har tre turbiner i en trekant montert på en flyteenhet.

Merker bølgene

- Det at Blue H ikke stikker så dypt ned i vannet, gjør at den er mer utsatt for bølger enn Hywind og Sway. Bølgekreftene gir større belastning i konstruksjonen, og kan gi større problemer når de skal komme seg ombord i åpent farvann. Men Blue H er, som Sway og Hywind, forankret til havbunnen, sier post. doc i offshore havvind ved NTNU, Paul Thomassen.

To rotorblad

Blue H har en tobladsrotor, som man tidligere har gått bort i fra å bruke på land, blant annet fordi de bråker for mye og roterer for fort. Til havs er dette ingen ulempe, så lenge de er ute av syne og hørselsvidde for folk flest.

Selve Blue H-konseptet skal foreløpig kunne plasseres på dyp inntil 300 meter.

Se sjøsettingen av prototypen her:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.