KRAFT

Venstre krever Enova-opprydding

LØNNSOMT: Rapporten konkluderer med at det er både teknisk- og økonomisk attraktivt for Europa å skifte ut forurensende kraftproduksjon med fornybare kraftkilder.
LØNNSOMT: Rapporten konkluderer med at det er både teknisk- og økonomisk attraktivt for Europa å skifte ut forurensende kraftproduksjon med fornybare kraftkilder.Bilde: Arkiv

Enova skryter i fjorårets resultatrapport av å ha oppnådd 6646 GWh miljøvennlig energi.

Det er bare en hake ved det; så langt er kun 10 prosent satt ut i livet. Enova operer med såkalte kontraktsfestede energiresultater.

Prosjekter skrinlagt

– Enova må rydde opp i rapporteringsrutinene sine, sier Kvassheim. Han mener at det skaper usikkerhet at prosjekter som har fått innvilget investeringstøtte, men som ikke er realisert, er med i Enovas resultater.

– I energi- og miljøkomiteen har vi fått indikasjoner på at mange gode energiprosjekt har stoppet. Enten er de skrinlagte eller lagt på vent. For få prosjekter blir løftet opp og frem.

Frykter bråstopp

Helt frem til i vinter lå det an til at grønne sertifikater skulle erstatte støtteordningene fra Enova.

Dette satte regjeringen en stopper for, og bevilget i stedet 10 milliarder til et grunnfond for energieffektivisering og fornybar energi som Enova skal disponere.

Kvassheim er ikke imponert over regjeringens satsing:

– Det som ble fremstilt som en historisk satsing på fornybar energi, kan gi bråstopp. Satsingen er alt for lite ambisiøs. Støttebeløpene er for lave og det hersker usikkerhet om hvordan de praktiseres, sier Kvassheim, som mener at grunnfondet er en vesentlig dårligere ordning enn grønne sertifikater.

– En rekke andre land har bedre støtteordinger enn vi har. Det er en dårlig signaleffekt.

Etterlyser åpenhet

Statskonsult leverte i august en omfattende evaluering av Enova. Egentlig skulle denne offentliggjøres i september, men dette er nå utsatt på ubestemt tid.

– Jeg kjenner ikke grunnen til at rapporten er gjort utilgjengelig, men mest mulig informasjon bør være tilgjengelig. Det er viktig for debatten som foregår.

– Det er resultatene som teller

– ENOVA undergraver sin egen troverdighet ved å omtale inngåtte kontrakter som resultater. Det sa seniorrådgiver i NHO Geir Høibye på Enovas industriseminar i Trondheim i forrige uke.

Seminaret ble åpnet av adm. direktør Eli Arnstad i Enova, som omtalte Enovas resultater i rosende vendinger. Innen 2010 skal Enovas arbeid ha ført til 12 TWh ny miljøvennlig energi.

– Vi ligger foran skjema, sa Arnstad.

Må skille

– Enova blir ikke målt på hvor mange kontrakter de har inngått. Det er resultatene som teller og det er bare ti prosent foreløpig. Enova må skille mellom kontrakter og målet, sa NHOs Høibye. Han etterlyste også klarere kriterier for støtte fra Enova.

– Det kan ikke være slik at søkere må gjette seg til hvilke kriterier Enova opererer etter. Klarere kriterier vil gi bedre og mer relevante søknader. I tillegg bør det finnes en klageadgang og et kontaktorgan, sa NHOs seniorrådgiver, som også satte spørsmålstegn ved at Enova kun gir tilskudd.

– Hvorfor kan for eksempel Enova ikke gi lån?, undrer Høibye.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.