Veksten kommer i byene og i industrien

Urbanisering, datasikkerhet og industriutvikling blir de tre neste megatrendene. Det viser analyser Schneider Electric har gjort.

Oslos befolkning forventes å øke med mer enn en kvart million mennesker de neste 25 årene.
Oslos befolkning forventes å øke med mer enn en kvart million mennesker de neste 25 årene.

I tillegg viser analysen at vi sløser med energi. Skal vi tro Jean–Pascal Tricoire, konsernsjef i Schneider Electric, er det et ubrukt sparepotensial for energibruk i bygg på 82 prosent av hva som er mulig. Tallene for infrastruktur er 79 prosent, og industrien kommer best ut med 58 prosent. Industri har altså tatt i bruk 42 prosent av de mulighetene som finnes for å redusere energibruken.

Tallene ble presentert under et større arrangement i Paris der Schneider Electric hadde invitert mer enn 1000 kunder fra hele verden, og 130 journalister fra 31 land.

Ledelsen i konsernet har skuet inn i krystallkulen, og identifisert megatrender de mener vil bli viktige i nær fremtid. Tricoire overrasket nok mange da han ikke hadde tingenes internett og digitalisering på første plass.

Urbanisering på topp

– Urbanisering blir den viktigst megatrenden i dette århundret. Hvert eneste år i de neste 30 årenen skal det bygges syv byer like store som Paris. Bygg tar nå 50 prosent av verdens energibruk, det vil øke til 80 prosent.

Urbaniseringen

  • Hos Schneider vurderer man urbaniser­ingen som den største megatrenden i kommende år. Befolkningsstatistikk fra Oslo illustrerer utviklingen godt.
  • 1801: 16 815 innbyggere i Oslo
  • 1875: Byen runder for første gang 100 000
  • 1900: Veksten fortsetter, nå er det 250 657 personer i Oslo
  • 1999: Oslo passerer en halv million innbyggere
  • 2016: Byen har 658 849 innbyggere
  • 2030: Forventet befolkning 819 000 
  • 2040: Forventet belfokning i Oslo 926 000
  • Dermed er befolkningen ventet å øke med mer enn en kvart million mennesker de neste 25 år, en vekst som frem til 1900 tok 100 år. 
Kilder: Statistisk Sentralbyrå og Oslo kommune

 

Tricoire hevdet at selv de enkleste og rimeligste teknologiene for å redusere energibruken vil gi 30 prosent reduksjon i forbruket.

Som trend nummer to kom digitalisering.

– Vi går nå inn i episode to av internett. Nå skal tingene koples til nettet, og til mennesker. Men den fasen blir kort, kun fem år.

Tricoire var mer opptatt av hvordan dette skjer, enn at det skjer. Han advarte mot ukritisk å kople alt mulig til nettet, og til hverandre.

– I tingenes internett er det ikke nettet men tingene som er viktigst. De må ha gode egenskaper og kvaliteter som gjør det fornuftig å bruke IoT, og enkelt og intuitivt.

Les: Kampen mot de usynlige kriminelle

Svak datasikkerhet

Han advarte også mot svak datasikkerhet, og understreket at det må legges større vekt på sikkerhet enn det automatiseringsmiljøene gjør i dag.

Den tredje megatrenden Schneider har identifisert er industrialisering. Tricoire hevdet at verden rundt skal industrialiseringen øke med 50 prosent innen 2050.

– Det krever økt automatisering, fastslo den franske ingeniøren.

I en eller annen form er internett viktig i samtlige av de viktigste trendene. For Schneider betyr det at selskapet forlater proprietære standarder.

– Ja, vi har en klar strategi om kun å bruke åpne standarder. I dag bruker anslagsvis 95 prosent av våre løsninger åpne standarder, vi har fortsatt noen få produkter som benytter proprietære standarder, men det skal fases ut, sier Tricoire til Automatisering.

Han legger til at selskapet ønsker å åpne for at tredjeparts produkter kan brukes sammen med deres egne.

– Det kommer 40 ganger så mange ting knyttet til nettet i løpet av fem år. Men i dag er nesten ingenting optimalisert. Vi trenger optimalisering for å kunne utnytte mulighetene.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.