SAMFERDSEL

Veidekkes svartekunster skal gi lavere utslipp og mindre veislitasje

Selv kaller de det kompetansesenter. Det er i realiteten et avansert laboratorium der både bitumen, stein og ferdige asfaltkvaliteter blir veid, målt og presset til ødeleggelse.

Å dokumentere mykningspunktet til bitumen, som ikke har et klart smeltepunkt, er målet med denne testen. Ved økende temperatur går det gradvis over fra fast via halvfast og til slutt flytende. I glasset er det deionisert eller destillert vann. Ringer med bitumen blir lagt inn, på toppen legges en stålkule. Så varmes det hele langsomt opp, til mykningspunktet registreres, og stålkulen trekker ut bitumenet til en liten bitumenpølse.
Å dokumentere mykningspunktet til bitumen, som ikke har et klart smeltepunkt, er målet med denne testen. Ved økende temperatur går det gradvis over fra fast via halvfast og til slutt flytende. I glasset er det deionisert eller destillert vann. Ringer med bitumen blir lagt inn, på toppen legges en stålkule. Så varmes det hele langsomt opp, til mykningspunktet registreres, og stålkulen trekker ut bitumenet til en liten bitumenpølse. Foto: Joachim Seehusen

Den glinsende svarte bitumenmassen bringer tankene over på både svartekunster og magi – mens det i realiteten er harde fakta og kompetanse som rår grunnen.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.