OLJE OG GASS

Varslingen fortsetter på Goliat. Petroleumstilsynet nekter å si hva det handler om

Av hensyn til varsleren.

Arbeidere og tillitsvalgte, samt vernetjeneste på Goliat-plattformen har tidligere sendt en rekke varsler om tilstanden på Goliat. Siste varsling til myndighetene kom i slutten av november.
Arbeidere og tillitsvalgte, samt vernetjeneste på Goliat-plattformen har tidligere sendt en rekke varsler om tilstanden på Goliat. Siste varsling til myndighetene kom i slutten av november. Bilde: Eirik Helland Urke

Norske myndigheter har mottatt ytterligere et varsel knyttet til Goliat-feltet i Barentshavet. Men Petroleumstilsynet vil ikke si hva det handler om, av hensyn til varslerens anonymitet.

Over flere år har det kommet alvorlige bekymringsmeldinger – både åpne og anonyme – knyttet til Barentshavets første oljefelt.

Den siste av bekymringsmeldingene kom til myndighetene i slutten av november, mens Goliat-plattformen fortsatt var stengt etter Petroleumstilsynets pålegg.

Tar varslingen på alvor

I postlistene er deler av både sakstittelen og dokumenttittelen sladdet.

Avsender står som anonym.

Sakstittelen er «Bekymringsmelding – Organisatorisk arbeidsmiljø – Eni Goliat **** ****  ****»

Teknisk Ukeblad har vært i kontakt med Petroleumstilsynet, som sier at de følger opp varslingen og at de tar den alvorlig.

– Alle bekymringsmeldinger, også denne, blir tatt på alvor og blir fulgt opp etter faste rutiner, opplyser pressetalskvinne Eileen Brundtland.

Hun vil dog ikke gå inn på hva bekymringsmeldingen dreier seg om.

– Vi ønsker ikke å kommentere denne, av hensyn til varslers rett til anonymitet. Varslervernet er et viktig prinsipp for oss, sier Brundtland.

– Kjenner ikke til innholdet

Kommunikasjonsdirektør i Eni Norge, Andreas Wulff sier til Teknisk Ukeblad at de ikke kjenner til innholdet i varselet, ettersom det er sendt anonymt til Ptil.

– Så vidt jeg vet er det vanlig rutine at Ptil ikke orienterer selskapene om denne typen anonyme saker, sier Wulff i en kommentar til Teknisk Ukeblad.

Teknisk Ukeblad har også spurt – på generelt grunnlag – hva som ligger i uttrykket organisatorisk arbeidsmiljø, men har ikke fått svar.

Ifølge nettsiden arbeidsmedisin.net kan organisatorisk arbeidsmiljø defineres som den enkeltes forhold til sine arbeidsoppgaver og til andre på arbeidsplassen, og en praktiske organiseringen av arbeidet.  

– Her er man opptatt av konkrete kjennetegn ved arbeidsbetingelsene, som for eksempel om arbeidsplassen har organisasjonskart, om lokalene er gode, skiftarbeidsplan og så videre.

– Det er ikke godt å jobbe et sted der ingen vet hvem som har ansvaret, hvem som skal bestemme, hvem som skal ordne ting som ikke er på plass, heter det.

Det går også fram at organisatorisk arbeidsmiljø kan handle om ledelse.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.