NYETEKNOLOGIER

Vant med vannrens

6. mai 2008 - 15:50

De to vinnerne fikk hver et stipend på en halv million kroner for å videreutvikle ideene sine.

Totalt ble det delt ut 1,4 mill. kroner i premier til vinnerne av konkurransene Venture Cup, Take Off og Startstøtte. Utdelingen skjedde under et stort sceneshow på NTNU ledet av Jon Almaas, med nærmere 500 tilstede i salen, ifølge en pressemelding fra NTNU.



Ultrarent vann og MMO-spill

Vinnerne av klassen for miljøteknologi i Startstøtte-konkurransen ble altså en ny vannrensintgsteknikk, som nå blir kommersialisert av firmaet Ecowat AS med gründerne Tore Skjetne, Roger Blekkan og Sten-Roger Karlsen. De har funnet opp en helt ny metode for å utvinne ultrarent vann uten bruk av kjemikalier.



Vinnerideen i åpen klasse i Startstøtte-konkurransen kom fra Nina Fjelnset. Sammen med Jan Erik Wold har hun startet firmaet Ablemagic AS som jobber med et nytt dataspill, kalt ’tisu. Dette skal bli et såkalt MMO-spill (Massively Multiplayer Onlinespill) hvor spillet kan foregå samtidig både på nett og mobiltelefon. Gründerne regner nå med å bruke halvannet til to år på å utvikle den vuirtuelle verdenen som forhåpentligvis skal trekke til seg spillere fra hele verden.



Ny solcelleteknologi

I Venture Cup Midt-Norge gikk ”Vonano” til topps. Gründeren Than van Vo sikret seg 125.000 kroner for sin idé om en tredjegenerasjons solcelle, basert på tynnfilm nanoteknologi. Prosjektet har ifølge juryen ”potensial innenfor et meget stort og framtidsrettet marked hvor det blir satset store beløp”.



Andrepremien i Venture Cup Midt-Norge var på 50.000 kr. og gikk til Eureka som har beskrevet en ny teknologi for avsaltningsanlegg. Like mye penger tilfalt Impera Finance for ”beste tjenesteidé”. Ideen her omhandler et konsept for nettbasert analyse av verdipapirmarkedet. Fagstabens pris for beste studentidé i Venture Cup på 75.000 kroner ble vunnet av Sincera. Studentene bak denne ideen bruke alger som råstoff i et mangfold av produkter.



Sammenføyer aluminium uten sveising

Midt-Norge Take Off var den tredje konkurransen med premieutdeling på Innovator 08. Her vant HyBond AS førsteprisen på 100.000 kr. HyBond er et nyetablert selskap i Nesset kommune i Møre og Romsdal, som har utviklet en ny metode for å sammenføye aluminium, uten bruk av sveising.



Det er NTNUs Senter for entreprenørskap som står bak både Midt-Norge Take-Off og Venture Cup Trøndelag. En evaluering i fjor kåret Take Off til Norges mest vellykkede nyskapingsprogram.



Miljøfokus

Innovator 08 hadde et sterkt miljøfokus. En rekke av årets bedriftsideer, både blant vinnerne og de nominerte, hadde en ”grønn” profil. I tillegg var hovedtaler professor Hallvard Ødegaard fra NTNU. Han har utviklet den såkalte Kaldnesmetoden som brukes i vannrenseanlegg over hele verden. Ødegaard ga en tankevekkende gjennomgang av de store utfordringene som verden står ovenfor når det gjelder å rense vann, og ikke minst skaffe rent vann til en stadig voksende befolkning.



Samarbeid mellom bank og akademia”Innovator 08” og Startstøtte-konkurransen er kommet i stand som følge av et partnerskap som er inngått mellom NTNU og SpareBank 1 SMN. Målet er å skape flere arbeidsplasser og mer forretning av ideer som kommer fra forskningsmiljøene og næringslivet. Partnerne ønsker å bidra til næringsutvikling og verdiskaping i regionen, samt å styrke landsdelens plass innen den nye globale økonomien, ressurs- og kunnskapsmessig.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.