En arbeider flater ut grunnen under byggingen av Soroti Solar Power Plant i Uganda. Her var Multiconsult også involvert.
En arbeider flater ut grunnen under byggingen av Soroti Solar Power Plant i Uganda. Her var Multiconsult også involvert. (Stephen Wandera/AP/Scanpix)
EKSTRA

MULTICONSULT ZAMBIA

Vant i konkurranse med flere internasjonale aktører: Multiconsult inn i nytt stort solkraft-marked

For første gang jobber de med solenergi i Zambia.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 199,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

– Det var viktig for oss å vinne denne konkurransen, da får vi vist at dette også er noe vi kan, forteller solenergiekspert i Multiconsult, Bjørn Thorud, til tu.no.

Zambia har stor økonomisk vekst, men enda større folkevekst. Landet baserer den elektriske forsyningen på fire store og flere mindre vannkraftverk, inkludert Victoria Falls.

Men er samtidig svært sårbare for tørke.

Strømnettet er heller ikke helt utbygd. Flere store byer får i all hovedsak strøm fra dieselaggregat. Men er det noe de har, så er det både sol og land. Og det er her Multiconsult kommer inn.

Skal få på plass 100 megawatt solenergi

Victoria Falls slik vi pleier å se det.
Victoria Falls slik vi pleier å se det. Bilde: Colourbox
Victoria Falls i tørketiden.
Victoria Falls i tørketiden. Bilde: Colourbox

– Hvis alt går etter planen vil dette tilføre sårt tiltrengt elektrisitet til det nasjonale strømnettet, fremme privat investering, bidra til økonomisk vekst og fattigdomsbekjempelse og samtidig redusere klimagassutslipp, sier Thorud. 

I konkurranse med en rekke andre internasjonale selskaper har de vunnet og bistår nå Zambias regjering og den tyske utviklingsbanken KfW med å få bygget ut til sammen 100 megawatt solkraft gjennom en rekke delprosjekter på inntil 20 megawatt hver.

– Med flere små kraftverk skal det ligge til rette for at også lokale aktører kan bidra i større grad enn hvis vi hadde lagt opp til en enorm park, forteller Thorud.

Har jobbet tett med det lokale kraftselskapet

Han tror også at det vil være en stor fordel for alle aktører å ha lokale kontakter. Selv har de lang erfaring med vannkraftprosjekter i landet. De har  også arbeidet med forberedelsene mot denne auksjonen i nesten et år. 

Multiconsult har blant annet lagt ned mye arbeid i både det regulatoriske rammeverket, men også i å finne potensielle steder som både har tilgjengelig land-områder og muligheter for å koble seg på strømnettet.

– Det viktigste vi har gjort er å analysere tidligere auksjoner for å se hva som har fungert og hva som ikke har gjort det. Det er mange små detaljer som gjør stor forskjell her. Målet er å gi tilbyderene et prosjekt med så lav risiko som mulig, slik at prisen også blir god.

Erfaring fra tidligere prosjekter

Multiconsult har blant annet vært konsulenter ved byggingen av fire solkraftanlegg på fem megawatt i Uganda, og har også arbeidet med vannkraft i Zambia.

Dette blir imidlertid første gang de arbeider med solenergi i Zambia.

– Erfaringen vi har gir oss et unikt utgangspunkt for å komibnere kompetansen vi har opparbeidet oss med nye teknologier, som solkraft, som kan bidra til en ren og bærekraftig utvikling i denne regionen, sier energidirektøren i Multiconsult, Helge E. Jenssen.

Multiconsult var også involvert i bygge denne solenergiparken i Soroti i Uganda. Foto: GET FiT Uganda.
Multiconsult var også involvert i bygge denne solenergiparken i Soroti i Uganda. Foto: GET FiT Uganda.

Og de har stor tro på interessen.

– Vi ser veldig gode vekstmuligheter i markedet for solenergi i regionen. Både norske og internasjonale finansieringsinstitusjoner og utbyggere viser økende interesse, sier markedssjef for fornybar energi Tom Ødegaard.

Like over nyttår vil de åpne for at aktørene skal kunne varsle om interesse. Så blir neste skritt å lage en kortliste over de som skal inviteres til å komme med prosjekter. Målet er å få en så god pris som mulig for de zambiske myndighetene.

 

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)