KRAFT

Våger ikke å love strøm

Signaler: Energiminister Terje Riis-Johansen mener han kommer med viktige signaler om strøm til øysamfunnet Træna, men lover ingen løsning.
Signaler: Energiminister Terje Riis-Johansen mener han kommer med viktige signaler om strøm til øysamfunnet Træna, men lover ingen løsning.Bilde: Anders J. Steensen

Strømmangel i nord

  • De små øykommunene Træna, Værøy og Røst i Nordland sliter med tilgang til for lite strøm.
  • Nettselskapene har ikke økonomisk ryggrad til å bygge ut kapasiteten. Investeringen for Træna er beregnet til mellom 24 og 50 millioner kroner.
  • På Træna er boligutbygging stoppet, og hjørnesteinsbedriften Modolv Sjøset Pelagic har varslet utflytting for å kunne øke produksjonen.
  • Partileder for Sp, Liv Signe Navarsete har lovet at Træna skal ha ny strømkabel på plass i løpet av året.

– Vil statsråden følge opp lovnaden fra Sp's leder om at strømkabelen skal være på plass før høstens valg i 2009?

Stortingsrepresentant Kenneth Svendsen (Frp) valgte Stortingets spørretime som arena for å presse et svar ut av olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp).

Løfte

Bakgrunnen er at statrådens partileder Liv Signe Navarsete ga sine partifeller på årsmøtet til Nordland Sp løfte om at kabel med nok kapasitet skal være på plass i løpet av året.

Svendsen trakk frem konsekvensene av strømmangelen:

– Boligbyggingen er stoppet opp, fiskeforedlingsbedriften må redusere produksjonen når folk skal lage middag og den kan bare glemme behovet for utvidet produksjon.

Ventetid

Nå har samfunnet ventet i syv år på en løsning, og det har flere ganger kommet signaler om at staten kan komme til å spytte inn penger.

Les mer her: Statlig tilskudd til dyr kraft

Men så langt har det ikke skjedd.

Les mer her: Ingen løfter om mer strømKostbar

Og Riis-Johansen kom ikke med sterkere signaler i onsdagens spørretime.

– Utgangspunktet er at det er nettselskapene som skal sikre kvaliteten. Og Rødøy Lurøy kraftverk har fått sin andel av utjevningsmidler på 60 millioner kroner til redusert nettleie på årets statsbudsjett. På den annen side kan stor avstand til land gjøre utbygging dyrt, som tilfellet er for Træna, Værøy og Røst, svarte energiministeren.

– Vi jobber for å finne en løsning på behovet for økt kapasitet, uten at jeg kan si hva vi gjør, sa statsråden.Jobber med saken

Representant Svendsen fra Nordland var ikke fornøyd.

– Vil ikke statsråden følge opp løftet som Navarsete ga?

– Jeg deler virkelighetsbeskrivelsen og jobber med konkrete mulige løsninger. Det er en viktig melding og betyr ikke nødvendigvis at vi kommer frem til et negativt svar, repliserte Riis-Johansen.Forståelse ikke nok

– Her hjelper ikke med forståelse. Folk har ventet i syv år og samfunnet trues av fraflytting. En løsning må komme fort. Vil statsråden love at det kommer ny strømkabel før valget, lød oppfølgingen fra Nordlandsbenken.

– Innbyggerne kan ikke leve med dagens situasjon, og vi må sikre energitilgangen. Derfor har vi en ambisjon om å jobbe videre for å finne en løsning, kvitterte statråden.Dårlig tid

Terje Riis-Johansen har dårlig tid hvis han skal holde løftet på vegne av sin partileder.

Ifølge Helgelands Blad må nye kabler bestilles i løpet av noen dager for at de skal kunne leveres og legges før året er omme.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.