KRAFT

Utvikler 15 MW-turbin

STADIG STØRRE: Her er et av spanske Gamesas lagre av turbinblader. Nå leder selskapet et prosjekt for å utvikle en havvindturbin på hele 15 megawatt (MW). Dagens havvindturbiner er som regel fra 2,3 MW til 5 MW.
STADIG STØRRE: Her er et av spanske Gamesas lagre av turbinblader. Nå leder selskapet et prosjekt for å utvikle en havvindturbin på hele 15 megawatt (MW). Dagens havvindturbiner er som regel fra 2,3 MW til 5 MW. Bilde: Gamesa
Kjetil Malkenes Hovland
24. nov. 2010 - 10:38

Trodde du at norske Sway var gale da de søkte om penger til å utvikle en havvindturbin på hele 10 megawatt (MW)? Les saken her

Nå har elleve spanske selskaper gått sammen om å utvikle en virkelig gigantisk havvindturbin på 15 megawatt (MW).

Prosjektet er på 25 millioner euro (ca. 204 mill. kroner) over fire år. Det kalles Azimut, og skal ifølge en pressemelding fra Gamesa kun bestå av spansk teknologi.

Klar i 2020

Vindkraftgiganten Gamesa skal koordinere prosjektet, som inkluderer Alstom Wind, Acciona Windpower, Iberdrola Renovables og Acciona Energía. En rekke ingeniørfirmaer og forskningssentre er også involvert.

Prosjektet er godkjent av det spanske senteret for utvikling av industriell teknologi, som skal finansiere deler av prosjektet.

Den tekniske siden av Azimut-prosjektet skal være i mål i 2013, og i 2020 skal turbinen være ferdig utviklet. Målet er å få ned kostnadene per enhet, slik at havvinden kan bli mer konkurransedyktig med andre energiformer.

Les også: Vestas tester megaturbiner

Kan produsere mye

En havvindmølle på 15 MW med 3000 driftstimer vil produsere 45 gigawattimer (GWh) strøm årlig. En vindpark med hundre slike møller vil uten driftsforstyrrelser kunne produsere rundt 4,5 TWh årlig. Det er like mye som de aller største vannkraftverkene i Norge.

Den største utfordringen er å sikre stabil drift, å unngå at fundamentene forfaller, og det å sikre at sjøkablene holder så energien kommer i land.

Så langt er landbasert vind langt billigere enn havvind. Gamesa mener at dersom turbinene bare blir store nok, så vil dette endre seg.

Så langt er det norske Sway og amerikanske Clipper som har hatt de største planene. Begge utvikler en 10 MW havvindturbin.

Les også: Hemmelig teknologi i kjempeturbin

Sway får konsesjon til 10 MW-turbin

Britene utvikler spesiell V-formet turbin på 9 MW

Siemens med første girløse turbin

Storbritannia parkerer Danmark

Lilla vindturbiner sparer liv

Vindturbin brant opp

Se video: Vindturbin eksploderer

Les mer om: