KRAFT

Utfordringer i kø for Biowood

TØRT MARKED: Konsjernsjef i Hafslund, heleier av pelletsfabrikken på Averøy utenfor Kristiansund, er bekymret for lav etterspørsel i Europa.
TØRT MARKED: Konsjernsjef i Hafslund, heleier av pelletsfabrikken på Averøy utenfor Kristiansund, er bekymret for lav etterspørsel i Europa. Bilde: Scanpix

Tekniske problemer og dårlig fliskvalitet er ikke Biowood Norways største problem.

Markedet for pellets i Europa smiler heller ikke til bedriften som har kapasitet til å bli Europas største pelletsprodusent, men som nå ikke produserer en eneste pellets.

Bakgrunn: 70 000 tonn flis råtner i kulden: Gründer vil kaste toppsjef

Større utfordring

– Jeg innrømmer at vi har noen konstruksjonsproblemer på Biowood, men vi jobber oss gjennom disse problemene nå. En større utfordring i øyeblikket er markedssituasjonen for pellets, sa konsernsjef Christian Berg på Pareto Securities’ kraft- og fornybarenergikonferanse i Oslo onsdag.

Hafslund er heleier av fabrikken. Berg er bekymret fordi etterspørselen etter pellets ikke er høy nok på det europeiske markedet.

Lavere etterspørsel

– Vi ser en lavere etterspørsel. Feed-in-tariffene virker ikke som ventet og CO2-prisen er ikke så høy at den øker etterspørselen etter pellets. Markedssituasjonen er derfor den største utfordringen for oss nå, sa Berg på konferansen.

Biowood Norway kan, når produksjonen kommer i gang, produsere 450 000 tonn pellets i året. Det gjør fabrikken til Europas største og verdens nest største pelletsprodusent.

Les også: Europas største pelletsfabrikk: <br/> – Dette er et klimatiltak

Europa som kunde

Pelletsforbruket i Norge representerer bare ti prosent av totalproduksjonen, og Biowood har valgt industrien og energiprodusenter som sine hovedkunder.

Pelletslagrene i Europa har imidlertid vært fulle i hele høst.

Bedre før jul

Ifølge administrerende direktør ved Biowood, Lars Frode Askheim, er imidlertid situasjonen i ferd med å bedre seg nå.

– Det har vært store pelletslagre ute i Europa, men lagrene er blitt redusert i løpet av høsten og fram mot jul, sier Askheim til Teknisk Ukeblad.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.