BYGG

Utfordres til å bygge plusshotell

UTFORDRES: Choice-eier Petter Stordalen.
UTFORDRES: Choice-eier Petter Stordalen.Bilde: Scanpix
Mona StrandeMona StrandeJournalist
26. juni 2009 - 07:02

Daglig leder Einar Håndlykken i Zero vil under deres nullutslippskonferanse (Zero09) i september utfordre Choice-eier Petter Stordalen til å bygge Norges første energiproduserende bygg.

Et hotell som selv produserer energien det bruker, og på den måten ikke bare blir energinøytralt – men faktisk energipositivt.

– Helt klart fremtiden

– Jeg er glad Zero utfordrer meg. Det er en spennende oppgave, og plussbygg er helt klart fremtiden. Men det spørs hvor langt vi kan få økonomi i det, sier Petter Stordalen til Teknisk Ukeblad.

En ekstra utfordring er at Choice Hotels Scandinavia leier de fleste hotellene, og dermed ikke eier bygningene selv. Derfor må de få med seg utbyggere for å kunne gå i gang med et sånt prosjekt.

Stordalen sier det derfor hadde vært mye enklere dersom de kunne starte på bar bakke, for eksempel med et initiativ fra Oslo kommune.

– Hvis Oslo kommune hadde kommet til oss og sagt at vi får kjøpe en tomt til en gitt pris, med forutsetning om at vi bygger verdens første plusshotell, da hadde vi fått med oss en utbygger og begynt på den oppgaven med en gang. Hadde Oslo vært interessert i det, så ville det vært kjempespennende, sier Stordalen.

Enkelt i eget bygg

På to hoteller hvor Stordalen har både bygget og driften selv, har han byttet ut oljefyringsanleggene med vannbåren varme. Investeringen var på 10 millioner kroner for hvert anlegg.

– Vi ser på mange varianter for å energieffektivisere våre hoteller, og i disse tilfellene sparte vi én million årlig på hvert hotell. Da lønner det seg. Men det er jo mye lettere å gjøre slike tiltak når du bestemmer over bygningsmassen selv, sier Stordalen, og legger til at man ikke kan tenke på kortsiktige økonomiske resultater ved slike investeringer.

– Jeg er overbevist om at fremtiden er grønn, og vi bruker mye penger på det vi mener er fremtiden.

Ønsker kravstore kunder

– På kort sikt går det kanskje ikke opp, som for eksempel vår satsing på økologisk mat, men forbrukerne blir mer og mer bevisste og dermed forandres også hva de etterspør. For oss som driver business betyr det at resultater ikke lenger kan måles i én måleenhet: I tillegg til det vanlige regnskapet har vi også et miljøregnskap og et samfunnsregnskap som skal gå i balanse, sier Stordalen.

Han tror det snart vil bli stilt krav fra kundene om at de man kjøper tjenester fra kan dokumentere positive regnskap på alle tre områder, i det han kaller en bærekraftig kapitalisme. Det mener han vil være nøkkelen til flere energipositive bygg:

– Blir kravene stilt tvinges flere til å ta ansvar, og når flere etterspør energieffektive løsninger blir de også billigere å investere i. Å være innovatør koster penger. Choice og andre aktører som er store og gjør det bra, må være med og ta det ansvaret, sier Stordalen.

– Men tar du utfordringen fra Zero?

– I løpet av kort tid vil vi være med og se på dette, og hvilke muligheter vi har for å få det til, sier han.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.