ARBEIDSLIV

Uten matte stopper Norge

Nærbilde av tavle på NTNU med matematiske beregninger.
Nærbilde av tavle på NTNU med matematiske beregninger. Bilde: NTNU Info

Ifølge dagens utgave av ukeavisen MandagMorgen viser en ny rapport at kvaliteten på norske elever og studenters matematikkunnskaper er vesentlig forverret de siste tiårene.

MandagMorgen har intervjuet en rekke personer som hevder at de norske bedriftene vil lide under manglende kunnskap blant framtidas ledere.

Matte over alt

"Norske bedrifter og HR-ledere (human resources, red. anm.) står dermed overfor en formidabel utfordring, for matematikk er på vei inn på stadig flere områder."Uten forståelse for tall og tolkning av fakta, kan ikke ledere utnytte all informasjon som er tilgjengelig, blant annet via stadig større datamengder.

Verdiløse data

Ukebrevet skrivet at uten solide matematikk- og analysekunnskaper er alle verdens datamaskiner og databaser verdiløse.

Evnen til å ta i bruk avansert matematikk for å generere kunnskap fra store datamengder – og ikke minst å forstå og vurdere resultatet – vil derfor bli et avgjørende konkurranseparameter i alle bransjer.

MandagMorgen skrivet at det lykkelige ekteskapet mellom matematikere og elektronisk datamodellering tidligere har skapt revolusjon i forskning og ingeniørfagene.

Flere områder

Partnerskapet trenger seg nå inn på stadig nye områder i næringslivet, og matematikk anvendes for å modellere og forbedre stadig nye forretningsfunksjoner. Dette gjelder ikke lenger bare industrien, it og oljebransjen.Evnen til å ta i bruk avansert matematikk for å generere kunnskap fra store datamengder – og ikke minst å forstå og vurdere resultatet – vil derfor bli et avgjørende konkurranseparameter i alle bransjer.

Forståelse og kontroll

Instituttleder Kristian Ranestad ved Matematisk institutt, Universitetet i Oslo jobber med rekruttering til matematikkfaget, og peker på to sider av matematikken som begge vil bli mer vesentlige.

«Den ene siden er regning og tallknusing. Dette har stor betydning innen tradisjonelle realfag, i tillegg til økonomi, biologi og helse, kommunikasjon og markedsføring. Den andre siden er matematikkens evne til å strukturere problemstillinger, finne løsninger og vite at løsningene faktisk er løsninger, » forklarer Ranestad.

Hva mener du?

Er matte så viktig or næringslivet? Diskuter på tu.no/debatt og kommenter under her!

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.