MOTOR

USAs Finanstilsyn vil gjøre det ulovlig for Elon Musk å lede Tesla

Anmelder Musk for bedrageri etter børs-tweet.

Elon Musk blir saksøkt for bedrageri etter at han i august la ut en melding på Twitter hvor han hevdet at han vurderte å ta Tesla av børs.
Elon Musk blir saksøkt for bedrageri etter at han i august la ut en melding på Twitter hvor han hevdet at han vurderte å ta Tesla av børs. Foto: Chris Carlson/AP/NTB Scanpix

– Vurderer å gjøre Tesla privat til en pris på 420 dollar per aksje. Har sikret finansiering, skrev Musk i en Twitter-melding 7. august.

Tesla-aksjen steg med nesten 11 prosent samme dag etter at meldingen ble lagt ut, men et par uker senere sa Musk at han hadde droppet planene om å ta Tesla av børs.

Torsdag leverte USAs finanstilsyn (SEC) inn et søksmål mot Musk hvor de skriver at Tesla-sjefen ikke hadde diskutert eller gjort noen avtale om kjøp av Tesla. De mener derfor at han førte investorer bak lyset med sine kommentarer.

Kjendisstatus ingen betydning

Finanstilsynet ber retten forby Musk å lede børsnoterte selskaper.

Dersom de får medhold i dette vil ikke Musk kunne lede Tesla så lenge selskapet er børsnotert. De ber også om at han ilegges bøter.

– Ledere for børsnoterte selskaper har tillitsposisjoner i markedet og har et viktig ansvar overfor aksjonærene, sier Steven Peikin i Finanstilsynet.

– En leders kjendisstatus eller omdømme som en teknologisk innovatør gir deg ikke rett til å ta lett på ansvaret, tilføyer han.

– Urettferdig og trist

I en pressemelding fra Tesla avviser Musk at han har tatt lett på sitt ansvar som leder av et børsnotert selskap.

– Denne urettferdige handlingen av SEC gjør meg veldig trist, heter det i uttalelsen fra Musk.

– Jeg har alltid handlet med de beste intensjoner når det kommer til ærlighet, åpenhet og investorer. Integritet er den viktigste verdien i mitt liv og fakta vil vise at jeg aldri har inngått kompromiss på noen måter.

Tesla-aksjen falt torsdag 10 prosent, og har med det falt 25 prosent etter at Musk la ut Twitter-meldingen.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.