ARBEIDSLIV

Ulik stressreaksjon

Selv om antall svenske sykemeldinger er blant de høyeste i verden, er ikke grunnen at svenskene har dårlig helse, ifølge Michael Leiter. Han er kanadisk professor i psykologi og en av verdens ledende stressforskere.

Det finnes arbeidsrelatert stress over alt. Forskjellen mellom Sverige og Japan er at svenskene har et sosialt system som gjør det mulig å være borte fra arbeidet når man føler seg dårlig.

Dette er vanlig og akseptert. I Japan er det ikke like enkelt å være borte fra jobben. I Canada likner forholdene de svenske. De har størst problemer innen helsesektoren.

Leiter mener at bedriftslederne har god oversikt over alle prosesser, kostnader og kunder. Men de interesserer seg sjelden for hvordan deres egne arbeidstakere har det på jobben.

Kritiske faktorer

Michael Leitner og amerikanske Christina Maslach har utviklet en metode for å finne de forholdene som fører til langvarig stress og utbrenthet, skriver svenske Ny Teknik.

Disse seks faktorene er sentrale: Arbeidsbelastningen kan ikke være urimelig høy i lang tid. Den enkelte må ha en viss kontroll over arbeidet sitt. Det må være en eller annen belønning for utført arbeid. Dessuten spiller arbeidsfellesskapet en rolle, og det må være rettferdighet - alle må behandles likt.

I tillegg må det ikke være for stort gap mellom vurderingene den enkelte ansatte har og bedriftens egne mål.

Sjefene må tro på slagordet at personalet er den viktigste ressursen bedriften har, mener forskerne. De deltok nylig på seminar i hele Norden om utbrenthet der også NITO og NIF var arrangører.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.