ARBEIDSLIV

Ukjent med Teflon-skader

Rådgiver Per Fjeldal ved Statens næringsmiddeltilsyn mener helseskader i forbindelse med teflon først og fremst kan skje ved inhalering av gasser.

Det er hans konklusjon etter å ha studert rapporten fra Environmental Working Group.

- Dersom det skulle inntreffe mulige helseskader ved overføringer av skadelige partikler til mat fra kjøkkenutstyr, vil vi teste og finne årsaken til problemet. Hittil har vi ikke fått rapporter som tyder på at helseskader fra teflon via mat har forekommet, sier Fjeldal.

Men det kan bli lenge til.

Tilsynets avdeling i Midt-Rogaland gjennomfører et større testprogram for å se på overføring av mulige skadelige stoffer fra plast og annen emballasje. Test av mulige giftige stoffer fra tilberedning i teflonpanner inngår ikke i disse forsøkene. Tilsynet har begrenset tilgang på midler for å kunne foreta slike tester.

Fjeldal sier forsøkene vil bli omprioritert dersom det viser seg at teflonbelegget kan medføre helseskade.

- Stort sett ser det ut til at problemene oppstår ved relativt høye temperaturer, som vanligvis ikke oppstår under matlaging. Følger forbrukeren bruksanvisningen til kokekaret eller stekepannen, bør det ikke være forbundet med fare å bruke disse, mener rådgiveren.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.