OLJE OG GASS

– Uforståelig liten interesse

OVERRASKET: Konserndirektør i Statoil, Øystein Michelsen, mener det er liten interesse for gladsaker om norsk petroleumsvirksomhet.
OVERRASKET: Konserndirektør i Statoil, Øystein Michelsen, mener det er liten interesse for gladsaker om norsk petroleumsvirksomhet. Bilde: Ole Ketil Helgesen

STAVANGER: Statoil serverte marsipankake på sin pressetilstelning for å presentere de nye vedlikeholds- og modifikasjonskontraktene som ble tildelt i dag.

Toppsjefer fra Statoil, Aker Solutions, Aibel, Apply Sørco, Reinertsen og Fabricom var til stede for å fortelle hvor viktige disse kontraktene er.

Men det var trolig flere toppsjefer enn journalister på pressekonferansen.

Les mer om kontraktene: Statoil deler ut kontrakter for 49 milliarder

– Merkelig

Konsernsjef for Statoils virksomhet på norsk sokkel, Øystein Michelsen, synes det er oppsiktsvekkende at det ikke er større interesse for gigantkontraktene.

– Disse kontraktene skaper 5000 direkte arbeidsplasser. De er svært viktige for oss, leverandørene, flere lokalsamfunn og hele Norge. Derfor er det merkelig at interessen ikke er større. Folk har vel kanskje blitt vant til å høre om store kontrakter innen olje- og gassbransjen.

Negativt fokus

Han mener bransjens betydning ikke kommer frem i samfunnsdebatten.

– Det har etter hvert har det blitt mer og mer fokus på de negative sidene ved petroleumsvirksomheten uten at dette blir koblet opp mot de enorme fordelene. Det er synd at nytten av bransjen ikke kommer frem, sier Michelsen.

– Vi har vært spesielt opptatt av ringvirkninger i nord. Blant annet vil det bli opprettet 40 ledelses- og ingeniørstillinger i Harstad. Slike høykompetansestillinger er viktige for lokalsamfunnet, sier Michelsen.

Høyt nivå lenge

Rammeavtalene som i dag ble inngått med Aker Solutions, Aibel, Apply Sørco, Reinertsen og Fabricom har en verdi av 49 milliarder kroner. Avtalene varer i fire år med en opsjon på forlengelse i to pluss to år.

– Hvor lenge vil vi se slike høye investeringsnivåer på norsk sokkel?

– Investeringsnivået vil ligge høyt lenge. Innen vedlikehold og modifikasjoner vil investeringene lenge være svært høye, i alle fall de neste 20 årene, sier Michelsen.

Vil øke konkurransen

Statoil har gått fra tre til fem leverandører på vedlikehold- og modifikasjonsarbeid.

– Tildelingen viser at vår strategi om å øke mangfoldet, konkurransen og fleksibiliteten i dette markedet har vært vellykket, sier Anders Opedal, direktør for anskaffelser i Statoil.

I tildelingsrunden har helse, miljø og sikkerhet blitt vektlagt. I tillegg har Statoil ønsket å sikre fleksibilitet for å kunne utnytte kapasiteten i leverandørmarkedet.

– Gjennom økt konkurranse, og ved å kunne spille på flere leverandører, tror vi kvaliteten på leveransene blir bedret samtidig som vi klarer å holde kostnadsnivået riktig, sier Opedal.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.