VINDKRAFT

Tyver klatrer opp og risikerer livet for å klippe løs flere tonn tunge høyspentkabler

Svært avansert tyveri.

Det er livsfarlig å bryte seg inn i vindmøller. Men tyver i Sverige har gjort nettopp det for å stjele kobberledninger.
Det er livsfarlig å bryte seg inn i vindmøller. Men tyver i Sverige har gjort nettopp det for å stjele kobberledninger. Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind LieJournalist
19. sep. 2016 - 09:23

I august og september har det vært innbrudd i minst tre svenske vindmøller i Blekinge og Kalmar len sør i Sverige.

Tyvene bryter seg inn i selve vindmøllen og kapper løs høyspentledninger. Deretter klatrer tyvene opp minst 80 meter i vindmøllene, hvor de klipper løs kablene fra kabelstenger langs hele vindkrafttårnet.

Deretter kobles et kjøretøy til kablene på bakken og drar dem ut fra vindmøllen.

– Stor fare

– Innbruddstyvene utsetter seg for stor fare og forårsaker skade for svært store verdier. Hittil har vi ingen spor etter tyvene, sier etterforskningsleder Bert-Ola Mayskär i politiet i Karlskrona i en pressemelding.

Ved de tre innbruddene har kabler med en samlet verdi på minst en halv million svenske kroner blitt stjålet, ifølge det svenske politiet.

Kostnadene for å reparere vindkraftverkene etter innbruddene anslås til cirka 680.000 kroner. I tillegg kommer tapet ved tapt produksjon.

Det var bransjemediet Europower som først omtalte saken i Norge.

Flere tonn

Ofte ligger vindkraftverkene i områder hvor det ikke er noen bebyggelse i nærheten, og dette minsker risikoen for å bli oppdaget.

Politiet etterlyser nå tips om innbruddene, og oppfordrer folk som bor i nærheten av vindmøller til å være observante og ringe politiet om de ser fremmede biler rundt vindkraftverk på kvelds- og nattestid.

– Ved hvert innbrudd stjeles ledninger som veier flere tonn, så tyvene må ha lastebil av noe slag med seg også. Innbruddene er avanserte å gjennomføre, sier Mayskär.

Høy kobberpris

Administrerende direktør Øyvind Isachsen i Norsk vindkraftforening sier at foreningen har advart alle sine medlemmer om innbruddene, med bakgrunn i sakene i Sverige.

– Slike innbrudd er livsfarlig. Vindmøllene er spenningssatt selv om ikke bladene går rundt. Kobberprisen er riktignok høy, men jeg er litt overasket over dette, sier han til Teknisk Ukeblad.

Isachsen har imidlertid ikke hørt noe som tyder på at det har skjedd slike innbrudd i norske vindmøller.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.