T2

TV-produsentene lokker med flere piksler

Glem 3D. Nå er det 4K-TV som gjelder.

7. sep. 2013 - 10:04

Berlin: Markedet for TV-er synker over hele verden.

Den store utskiftingen av gamle TV-er er over og folk har kjøpt seg gjennom en rekke flate TV-er. Svært mange har store skjermer med både 3D og smartfunksjonalitet, og de er rett og slett fornøyd.

Men det er ikke en fornøydhet TV-produsentene er fornøyd med. De har bygget opp enorm produksjonskapasitet og trenger å hode fabrikkene i gang.

Løsningen deres er 4K.

Det kommer veldig tydelig frem her på IFA i Berlin hvor alle de store snakker om 4K og hvor vidunderlig det er. I fjor lanserte LG og Sony to modeller på 84 tommer, i år har alle fylt produktsortimentet fra 55 tommer og oppover.

Det ser ut til at 55 og 65 tommer blir de størrelsene de håper publikum vil gå for.

Les også: Dette skiller de nye superkonsollene

Dyrt ennå

En viktig faktor for produsentene er å kunne selge 4K som premiumprodukter med vesentlig høyere pris enn dagens toppmodeller.

Men, som vi vet, er det bare et spørsmål om tid før noen av dem vil prøve å karre til seg mer av markedet ved å bruke prismekanismne. Philips ser ut til å prøve seg litt i den gata når de  lanserer en riktig så lekker 4K-modell på 65 tommer til 4990 euro.

Utfordringen for produsentene er selvfølgelig den samme som da de lanserte 3D for noen år siden: Det finnes ikke innhold i 4K.

Et annet spørsmål er også hvor mye bedre det blir. Når vi går inn på disse TV-ene, så ser vi selvfølgelig den fantastiske oppløsningen, men på normal avstand er ikke forandringen fra 2K betydelig. På 55 tommer vil man knapt merke det, men på 65 tommer hjelper 4K litt om man sitter nært.

Svaret på innholdsmangelen er at elektronikken i skjermen er veldig god til å oppskalere. Det er vi jo vant med fra før. Når NRK nå sender HD i 1K (720p) så oppskalerer en Full HD TV til 2K (1080p) og resultatet blir veldig bra.

Verdens første kurvede OLED: LG kommer på markedet i år med sin kurvede OLED-TV på 55 tommer.
Svaret på innholdsmangelen er at elektronikken i skjermen er veldig god til å oppskalere. Det er vi jo vant med fra før. Når NRK nå sender HD i 1K (720p) så oppskalerer en Full HD TV til 2K (1080p) og resultatet blir veldig bra.Verdens første kurvede OLED: LG kommer på markedet i år med sin kurvede OLED-TV på 55 tommer. De har rett i at den var verdens frøste, men samsung kom like etter og skal etter sigende også på markedet i høst. Odd R. Valmot

Se en helt rå hjemmekino: Den nye referansen på bildekvalitet

NRK venter

I følge Sony, som vi snakket med på IFA, kan de gjenskape over 90 prosent nøyaktighet i forhold til ekte 4K når de skalerer fra 2K.

Tidligere teknisk direktør i NRK, og nå en av de tekniske sjefene i den Europeiske kringkastingsunionen, Arild Hellgren, mener vi neppe vil se 4K-sendinger på svært lenge. Neste skritt for NRK og andre er å gå fra 720p til 1080p.

– Poenget er at når vi filmer med gode 4K kameraer og konverterer til 1080p gjør vi det lett for de nye TV-ene å skalere bildet tilbake til 4K, så skalering er nok løsningen i overskuelig fremtid, sier han.

Les også: Etter 40 år produseres det norske radioer igjen

Endelig OLED

Den andre store trenden, som riktignok har pågått i en del år, er utviklingen av OLED-TV-er.

Nå sier både Samsung og LG at de kommer i butikkene i år. Prisen vil ligge på rundt 80.000 kroner, så noe storsalg blir det ikke.

De første modellene vil få kurvede skjermer. Vi har sett på dem, og på Sonys kurvede 65 tommer kurvede LCD-TV og klarer ikke helt å bestemme oss om dette er bra. Kanskje om du er alene med TV-en, men flatt er nok best når flere skal se på.

4K på dataskjermen: Det er ikek bare TV-er som fåt 4K oppløsning hos Samsung. Denne 31,5 tommeres dataskjermen kunne også oppvise 8 megapiksler på skjermen. Det blir detaljerte Excelark det!
, og på Sonys kurvede 65 tommer kurvede LCD-TV og klarer ikke helt å bestemme oss om dette er bra. Kanskje om du er alene med TV-en, men flatt er nok best når flere skal se på.4K på dataskjermen: Det er ikek bare TV-er som fåt 4K-oppløsning hos Samsung. Denne 31,5 tommeres dataskjermen kunne også vise 8 megapiksler på skjermen. Det blir detaljerte Excel-ark, det! Odd R. Valmot

Les også;

Vi tester seks smarte TV-er i mellomklassen

TEST AV LG 42LS575T: Smart-TV på budsjett

Denne lille boksen er alt som skal til for en bedre filmopplevelse

TEST PANASONIC TX-P50VT60: En TV tett på det perfekte  

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.