KRAFT

Turbinkollaps skyldtes bremsesvikt

Jannicke Nilsen
15. jan. 2008 - 16:23

Det siste vindmølle-uhellet for produsenten Vestas, skyldes mest sannsynlig en feil på mekanismen som skal skru rotorbladet ut av vinden og låse dem når det stormer som verst.

Se bildene: Vindturbin havarert

Ute av produksjon

Vindturbinen som veltet 28. desember i fjor, og ikke 4. januar, som TU.no skrev i går, har i 19 år levert strøm til et firma i Newlands. Vindmøllen ble i sin tid installert som den andre privateide vindturbinen i England.

- Vi er i gang med å undersøke Carlisle-uhellet sammen med engelske myndigheter. Vi vi selvfølgelig gjerne vite hva som gikk galt, selv om det ikke får betydning for den framtidige mølleproduksjonen. Møllen var nesten 20 år gammel, og typen er tatt ut av produksjon for mange år siden, sier Vestas pressesjef Peter Wenzel Kruse til Ingeniøren på nett.

Vestas avviser at alderen på den 19 år gamle vindturbinen påvirket utfallet av uhellet, ifølge danske Ingeniøren.

Mange gamle turbiner

- Nei, mange møller er mye eldre. Og hvis de er i orden, bør det ikke være et problem. Vi har en nesten 30 år gammel vindmølle stående hos naboen til vårt kontor i Ringkøbing. Den virker fint, selv om den er gammel. Man skal huske at Vestas har produsert 35.000 - 36.000 vindmøller, som står over hele verden og produserer strøm. At det skjer feil på én mølle, som deretter velter, kan skje, sier Wenzel Kruse til nettavisen.

Kundekritikk

Pressesjefen tar det ikke tungt at mange av selskapets kunder har lite til overs for servicenivået i bedriften. Blant annet har en hollandsk kundegruppe dannet felles front mot selskapet.

- Det er en gammel historie. Vi har innledet et samarbeid med den hollandske gruppen, og det fungerer. Men alle gamle historier blir jo funnet fram igjen når det skjer noe.

Les også: Nok en vindmølle kollapset

Vindkraftverk knakk – kan skje igjen
Vindkraftulykken: Vingene løp løpsk
Vindparker stengt for ferdsel

Les mer om: