INDUSTRI

TU-lesernes dom: Dette selskapet fortjener Norwegian Tech Award

Men siste ord er ikke sagt.

2. okt. 2015 - 08:31
Vis mer

Siden forrige onsdag har Teknisk Ukeblads lesere kunnet stemme på hvem de mener fortjener Teknisk Ukeblads årlige teknologipris, Norwegian Tech Award.

Avstemningen ble avsluttet i god tid før jurymedlemmene i går trådte sammen for å gjøre opp sin egen mening. Lesernes dom er klar:

Norsk Titanium er Teknisk Ukeblads leseres førstevalg. Selskapet som har utviklet ny teknologi for 3D-printing av store komponenter, og som snur opp ned på produksjon av titankomponenter, får favorittstempelet med snaut 26 prosent av leserstemmene.

Dette var veldig hyggelig. Jeg tror mange TU-lesere ser potensialet i teknologien vår. Dessuten er 3D-printing et tema som treffer tiden veldig godt, sier teknologidirektør Brede Vigdal i Norsk Titanium til Teknisk Ukeblad.

Norsk teknologi: Se hvordan kloakk fra 4,5 millioner amerikanere forvandles til gjødsel og strøm

Jevnt

Men det var jevnt i toppen. Ikke langt under ligger Zaptec, som havner på en andreplass med 21,35 prosent av stemmene. Zaptec er nominert for å løse elbilers ladeproblemer med sin spesielle ladekabel med elektronisk trafo.

På en ganske så knepen tredjeplass havner Bright Products, gründerselskapet som har landet kontrakt med FN-systemet og sender flere hundre tusen eksemplarer av sin innovative solcellelampe SunBell til flyktninger over hele verden.

Slik stemte leserne:

Norsk Titanium25,98 prosent
Zaptec21,35 prosent
Bright Products15,96 prosent
NLink15,70 prosent
Esmart Systems11,74 prosent
Innsep9,27 prosent

 

Hexagon Regasco: De mener de er Norges smarteste bedrift

Juryen har bestemt seg

Men siste ord er ikke sagt. Leserstemmene utgjør bare en tredjedel av vektingen når juryen kårer prisvinneren.

I går trådte fagjuryen i Norwegian Tech Award sammen på Grand hotell i Oslo for å kåre den endelige vinneren. Hver av kandidatene fikk rundt ti minutter til å presentere teknologien og overbevise juryen om at nettopp de var den verdige vinneren.

Etter pitchingen var jurymedlemmene himmelfalne over det vanskelige valget.

Jeg tror dette er det sterkeste kandidatbeitet vi har hatt noen gang. Det var imponerende. De som er nominerte til denne i prisen i år har egentlig vunnet allerede. Allesammen, sa juryformann Torbjørn Digernes etter at møtet var over og juryen hadde fattet sin beslutning.

Hva kan du si om vinneren, uten å røpe alt for mye?

Det er en teknologi som syntes å være en framtidsrettet og ressursbesparende løsning sammenlignet med det som er i bruk i dag. Og som kan svare på framtidige utfordringer i forhold til oppgaven teknologien skal utføre, sier Digernes.

Men ikke mer.

Norge etter oljen?  I disse tankene vokser det som kan bli Norges nye milliard-næring

Lanseres på ny konferanse

Juryens beslutning blir ikke offentliggjort før Norwegian Tech Award deles ut 15. oktober i Oslo Kongressenter, på Teknisk Ukeblads nye konferanse med samme navn.

Her skal også Årets teknologileder og Årets hederspris deles ut

Se konferanse-programmet og meld deg på her.

Sagt om kandidatene på jurymøtet:

Innsep-sjef Sondre Jacobsen begeistret juryen med en live-demonstrasjon av hvordan en drill og en stålskrubb fra Ikea kan spare oljeindustrien for milliarder. Jannicke Nilsen
Jeg tror aldri jeg har sett en så liten ting med så mye innovasjon i seg. Om Bright Products' Sunbell av Rif-sjef Liv Kari Hansteen

De har gått fra to til førti ansatte på tre år, så "I think it's going to happen". Om eSmart Systems av Abelias Daniel Ras-Vidal 

Produktet er hovedsaklig basert på tyngdekraften. Det har et fantastisk potensiale. Om Innsep av Sintef-direktør Ernst Kristiansen

Titan er et framtidsmateriale. Det er med på å gjøre teknologien framtidsrettet og konkurransedyktig. Om Norsk Titanium av Torbjørn Digernes

Den er eventyrlig liten, nett og kompakt. Det er det som åpner døren for dem hos NASA. Om Zaptec, av Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg

Roboten løser et samfunnsproblem. Samtidig er byggebransjen er en av verdens største næringer. Dette er teknologiadopsjon med en veldig bra vri. Om NLink av Daniel Ras-Vidal.

I asken av REC: – Kan være starten på noe som er veldig mye større

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.