Tsunamien gir dyrere gass

Tsunamien gir dyrere gass
DYRERE GASS: Gassprisen i Europa har steget som følge av jordskjelvet i Japan. Bilde: AP

Gass for levering i sommer handles nå i Storbritannia for 60 pence per term, høyeste nivå siden juli 2009, opplyser en anonym gassmegler til Montel. Det er en oppgang fra 58 pence per term da markedet lukket i går.

Les også: Fire kjernekraftverk stengt i Japan

Økt LNG-importJordskjelvet i dag tidlig norsk tid målte 8,9 på Richters skala, og førte til at en kraftig tsunami skyldte inn over Japan. Fire kjernekraftverk har måttet stenges og et naturgassanlegg begynte å brenne.

Det har ført til bekymring for om importen av LNG til Japan må økes for å få produsert nok gasskraft til å erstatte kjernekraften som er ute.

Det har fått prisen til å øke også i Storbritannia. Landet har det mest likvide gassmarkedet i Europa, og prisen der brukes ofte som referanse.

Japan må importere nesten all gassen det bruker, og kraftsektoren er landets største forbruker av LNG.

Les også: Oljeraffineri i brann etter jordskjelv

Stor kullimportør

Japan er verdens største kullimportør. På kort sikt kan etterspørselen gå ned som følge av at fabrikker stenges. Men på mellomlangsikt kan etterspørselen øke hvis kjernekraften ikke kommer inn igjen slik at det må brukes mer kullkraft, ifølge en anonym trader.

En kullmegler i Singapore som Montel har snakket med, tror imidlertid at kullprisene ikke vil bli påvirket i særlig grad av tsunamien.

Les også: – Kort tid å varsle katastrofen

Les mer om: