PRODUKSJON

Truer med å stenge på Skogn

VARME: Kraftvarmeverket skal bygges ved Norske Skogs papirfabrikk på Skogn og levere varme til fabrikken.
VARME: Kraftvarmeverket skal bygges ved Norske Skogs papirfabrikk på Skogn og levere varme til fabrikken.

Politikerne har ansvaret for å finne ut av problemene, ifølge Norske Skog-ledelsen.

– Løser ikke politikerne dette, må vi stoppe fabrikken på Skogn, sier konserndirektør og energiansvarlig i Norske Skog, Ketil Lyng.

En strømpris på 50-60 øre per kilowattime vil ifølge Lyng knuse store deler av industrien i Midt-Norge.

- For meg er det utenkelig at vi kommer opp i denne situasjonen. Det ville vært politisk selvmord, og jeg tror politikerne nå innser alvoret. Derfor har jeg større tro på en løsning nå enn jeg hadde tidligere, sier Ketil Lyng.

Han understreker likevel at kraftmangelen er en alvorlig utfordring som blir vanskelig å løse.Absurd alternativ

Den beste løsningen er et gasskraftverk på Skogn.Lyng tror det er politisk vilje for å få dette på plass.

- Alternativet med mobile gasskraftverk er, rent miljømessig, helt absurd når vi kan få ordinære gasskraftverk med langt større energiutnyttelse og betydelig mindre utslipp. Men på kort sikt kan slike kraftverk brukes.

– Vil ikke mobile gasskraftverk føre til høyere kraftpris på grunn av lavere utnyttelsesgrad?

Tviler

– Jo. Prisen blir betydelig høyere enn strøm fra ordinære strømprodusenter. Dette må i så fall hele landet være med på å betale, sier Lyng.

Han har ingen tro på at det blir innført et eget prisområde med skyhøye strømpriser i Midt-Norge.

– Et særskilt prisområde er utenkelig. I så fall må vi få en nasjonal utjevning med litt høyere kraftpris i hele landet. Det ville vært absurd om Midt-Norge skulle betalt for politikernes manglende handlekraft i 15 år.Sparepærer hjelper lite

Han mener politikerne har vært for mye opptatt av sparepærer og symboltiltak, samtidig som de har oversett hvor mye verdiskapning god krafttilgang gir.

– Eksportverdien av kraften og tømmeret vi bruker på Skogn, er på 700 millioner kroner. Verdiskapningen på Skogn representerer 2,1 milliarder kroner.

Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen har sagt til Trønder-Avisa at det ikke blir rasjonering av strøm til trønderske husstander. Industrien skal i tilfelle stenge av først. Men Lyng tror ikke det blir aktuelt å stenge industrien. Det ville i så fall vært dødestøtet for mange for bedrifter som er avhengige av troverdighet på leveranse.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.