MILJØ

Tror på thorium

Bransjeavisen Nuclear Waste News skriver i en utgave 16. juni om det amerikanske selskapet Thoruim Power Inc.

Selskapet har nettopp mottatt en tilleggsbevilgning på 5 millioner dollar (ca 33 millioner kroner) for å fortsette samarbeidet med russiske forskere om å utvikle en teknisk sikker og økonomisk realistisk thoriumreaktor.

Bakgrunnen er de økende problemene med avfallet fra kjernekraftreaktorer som bruker uran som brennstoff.

Dette avfallet inneholder store mengder plutonium 239, som både er svært miljøfarlig på grunn av høye strålingsverdier og en nærmest uendelig lang nedbrytningstid, og en sikkerhetsrisiko fordi dette er det viktigste råstoffet i kjernevåpen.

Med thoruim kan mengden plutonium i avfallet reduseres med rundt fire femdeler.

Våpenindustrien, som har bidratt vesentlig til å utvikle kjernekraftreaktorene, ville opprinnelig ha plutoniumet fra uranreaktorene til sine kjernevåpenprogrammer.

I dag er dette snudd til en trussel, delvis på grunn av situasjonen i de tidligere sovjetstatene, dels på grunn av den nye trusselen fra terrorgrupper.

Kjernekraftindustrien har også sterke økonomiske argumenter for fortsatt å bruke uran: Hele industrien er bygd opp rundt dette brennstoffet, og det kan ta flere tiår før thorium-teknologien har kommet like langt, både økonomisk og sikkerhetsmessig.

Thorium er enklere tilgjengelig i naturen enn uren, og finnes i større mengder. De strørste forekomstene finnes i Australia og India.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.