NATURVITENSKAP

Trøndersk opprør mot ReVolt-flytting

TEKNOLOGI TIL BESVÆR: ReVolts nye batteriteknologi skulle tilføre det trønderske næringsliv et nytt og svært interessant tilskudd. Trodde man. Men nå har styret vedtatt å flytte selskapet til Sveits.
TEKNOLOGI TIL BESVÆR: ReVolts nye batteriteknologi skulle tilføre det trønderske næringsliv et nytt og svært interessant tilskudd. Trodde man. Men nå har styret vedtatt å flytte selskapet til Sveits. Bilde: ReVolt

ReVolt AS er i ferd med å utvikle ladbare batterier med fire ganger større energitetthet enn dagens lithium-ion batterier.

Det skal skje ved hjelp av en krysning mellom avansert brenselcelleteknologi og konvensjonell batteriteknologi.

Det forskes i laboratorier verden over på ulike løsninger for å øke batterikapasiteten.

Det vakte derfor oppsikt da det lille trønderselskapet ReVolt AS lanserte sin løsning som gjør sink-luft batterier ladbare.

De er langt billigere å produsere enn lithium-ion batterier og ingen miljøskadelige materialer benyttes.Frustrert over flytting

Slik utvikling og industrialisering koster imidlertid penger. Nye eiere kom inn ved en kapitalutvidelse på 50 millioner kroner i fjor sommer.

Dermed overlot trønderne aksjemajoriteten til andre. Og nå er det altså bestemt at ReVolt flyttes til Sveits.

Fire av dagens åtte ansatte blir med på flyttelasset, deriblant selve hjernen bak den nye batteriteknologien Trygve Burchardt.

Men administrerende direktør Nils Kristian Nakstad blir ikke med. Han slutter i protest. Hans klare mening er at virksomheten burde vært bygget opp i Trondheim.

Trønderske myndigheter uttrykker også skuffelse overfor beslutningen. De retter spesielt kritikk mot investeringsselskapene Sinvent og Viking Venture, som begge har base i Trondheim.Manglende kompetanse

Styreformann Tellef Thorleifsson, som representerer Northzone Ventures, sier at hovedgrunnen til at man flytter utviklingsavdelingen til Sveits, er problemer med å rekruttere nødvendig ekspertise til Trondheim.

– Vi trenger 10–15 nye medarbeidere med spisskompetanse innen et svært spesialisert felt. Vi har ikke lykkes i å overtale de personene vi gjerne vil ha til å flytte til Trondheim. Og vi har ikke tid til å vente. Vi har i dag er forsprang i forhold til våre konkurrenter. Dette må vi ta vare på. Derfor vedtaket om flytting til Zürich, sier Thorleifsson.

Han påpeker samtidig at det neppe ville blitt noen produksjon i Trøndelag uansett: – De fleste batteriprodusenter ligger i lavkostland i Asia,.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.