KRAFT

Tromsøsøppel sorteres optisk

FARGERIK SØPPEL: Hit i Tromsø Miljøpark kommer søppelposene gjennom et avfallssug fra Stokkevollan boligområde. Søpla blir helautomatisk, optisk sortert etter farge på posene, før avfallet forsvinner til forskjellige gjennvinningsanlegg. Fragekodene betyr: Grønn (mat, Rød (papir), Gul (lettkartong), Blå (plastemballasje), Ren handlepose (restavfall).
FARGERIK SØPPEL: Hit i Tromsø Miljøpark kommer søppelposene gjennom et avfallssug fra Stokkevollan boligområde. Søpla blir helautomatisk, optisk sortert etter farge på posene, før avfallet forsvinner til forskjellige gjennvinningsanlegg. Fragekodene betyr: Grønn (mat, Rød (papir), Gul (lettkartong), Blå (plastemballasje), Ren handlepose (restavfall).Bilde: Truls Tunmo

Dette innholder søppelposene

  • Grønn (mat)
  • Rød (papir)
  • Gul (lettkartong)
  • Blå (plastemballasje)
  • Ren handlepose (restavfall)

Tromsøs nye søppelanlegg åpnet nylig, og skal være det første i verden som kombinerer avfallssugteknikken og optisk sortering av søpla.

– Avfallssug finnes flere steder i mange land, men hittil har ingen kombinert de to teknikkene slik vi har gjort, sier renovasjonssjef i Tromsø kommune, Bård Jørgensen.

Suges 2,5 km

Fra Stakkevollan, som er Nord-Norges tettest befolkede boområde, forsvinner søppelposene fra 42 nedkaststeder.

Her suges posene gjennom et 2,5 kilometer langt rør i opp mot 80 km/t, for så å ende opp i en hastighetsreduserende syklon.

Til slutt går søppelposene på et digert samlebånd, og blir sortert til ulike avdelinger avhengig av farge på posen.

Vakuum

Dette lar seg gjøre ved at et luftinnsug skaper et undertrykk inne i syklonen, og dermed bremser farten på søppeltransporten dramatisk. Den høye hastigheten søppelposene har i rørtraseen, oppnås av tre 90 kilowatts vakumpumper.

Når vakuum er oppnådd, åpnes automatisk en tilluftsventil som sitter i enden av rørnettet, og en lufthastighet på 60-80 km/t skapes i rørtraseen, sier administrerende direktør i Envac, Odd Aune.

Alarm

Envac har levert både avfallssug og Optibag, som er navnet på systemet som optisk sorterer søpla.

Hva om gjenstander skulle sette seg fast?

– Faren for at det skjer, er eventuelt i en av ventilene i rørtrasseen. Da gir ventilen automatisk en alarm til den bemannede styresentralen, sier Aune.Stor kapasitet

Tromsøs nye søppelanlegg kan svelge unna ti tonn søppel i timen – 18 000 tonn årlig, noe som rekker for rundt 70 000 innbyggere. Med litt justeringer kan anlegget håndtere ca 50 000 tonn avfall – eller søpla fra 150 000 innbyggere. Men det innovative søppelsystemet har kostet omlag 45 millioner kroner i teknisk utrustning, i tillegg til infrastruktur og bygningsmasse på100 millioner kroner. Regningen er hele Tromsøs befolkning med på å betale.

– Den store utfordringen blir nå å få forbrukerne – de som kaster søpla fra seg på Stakkevollan – til å sortere avfallet i poser med riktig farge, sier Bård Jørgensen.

Vanskelig å være miljøbevisst

I takt med økende forbruk, øker søppelmengden dramatisk. Søppelsortering er innført for lengst, men ikke så lett å overholde for mange av oss.

Dette skyldes først og fremst plassmangel og praktiske vanskeligheter – for hvem har plass til l fire forskjellige søppelkurver på kjøkkenet?

Nå må noe gjøres, ifølge organisasjonen Grønn Hverdag. For fjorten år siden forpliktet Norge seg til å arbeide for en bærekraftig utvikling gjennom Rio-erklæringen. Der ble det fastslått at vestlige lands produksjon og forbruk er alt for høyt for en bærekraftig utvikling og for kommende generasjoners livsgrunnlag.

Til Aftenposten sier leder i Grønn Hverdag, Tone Granaas dette:

– Etter denne erklæringen har forbruket i Norge økt med 50 prosent, og prognoser viser at det kommer til å dobles fra i dag til 2030 hvis det ikke blir satt i gang tilstrekkelige tiltak.

Hun etterlyser flere konkrete tiltak fra den sittende regjeringen, og viser blant annet til Soria Moria-erklæringen, som sier det skal opprettes et statlig foretak for avfallsforebygging.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.