ENERGI

Tre selskaper vil lagre CO2 på norsk sokkel

Ny lisensrunde for CO2-lager i Nordsjøen.

Tre selskaper har søkt om å få etablere CO2-lager i den tredje utlysningsrunden på norsk sokkel. Lisensen ligger i det blåskraverte området.
Tre selskaper har søkt om å få etablere CO2-lager i den tredje utlysningsrunden på norsk sokkel. Lisensen ligger i det blåskraverte området. Illustrasjon: Oljedirektoratet
Ina AndersenIna AndersenJournalist
8. juni 2022 - 13:28

I april lyste Olje- og energidepartementet ut et nytt område for CO2-lagring på norsk sokkel. Da søknadsfristen gikk ut 1. juni, hadde tre selskaper meldt sin interesse: 

  • CapeOmega AS
  • TotalEnergies EP Norge AS
  • Wintershall Dea Norge AS

TotalEnergies er medeier i Northern Lights og lageret som er del av det norske Langskip-prosjektet. Ellers er ingen av aktørene inne i lisenser for CO2-lagring på norsk sokkel fra før. 

Departementet tar sikte på å tildele areal i løpet av andre halvår 2022.

– Betydelig interesse

– Det er betydelig industriell interesse for prosjekter som omfatter kommersiell lagring av CO2 på norsk sokkel. Ytterligere tildelinger av areal vil styrke utviklingen av et viktig klimatiltak og bidra til å bygge opp under en ny, kommersiell næring på norsk sokkel, sier olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) i en melding. 

Bakgrunnen var at departementet hadde fått en henvendelse fra kommersielle aktører med ønske om å få tildelt et konkret område for lagring av CO2. Området ligger i Nordsjøen og ble utlyst 8. april.

– Selskaper som har evne og vilje, og har modnet fram gode prosjekter som inkluderer lagring av CO2, vil kunne søke om lagringstillatelse. Jeg mottar gjerne flere forespørsler om å utlyse ytterligere areal for CO2-lagring, fortsetter Asland.

Dette er den tredje lisensrunden for CO2-lagring på sokkelen. Northern Lights ble tildelt lisens 001 i 2019, og i april i år ble det gitt tilbud om ytterligere to tillatelser. Den ene gikk til Equinor, som planlegger et CO2-lager med kapasitet på 20 millioner tonn i året og CO2-rør fra Europa.

Den andre gikk til Polaris-lageret, som Equinor, Horisont Energi og Vår Energi står bak. Her er planene å bygge en ammoniakkfabrikk på Markoppneset i Hammerfest, hvor naturgass fra Barentshavet skal omgjøres til ren, blå ammoniakk – og CO2-en skal fanges og lagres i Polaris

Foreslår avgiftsfritak for CCS

Samtidig sender regjeringen nå et ​​forslag om avgiftsfritak for karbonfangst og -lagring på høring. Forslaget innebærer at all CO2 fra mineralske produkter som fanges og lagres permanent fritas for avgift. Forslaget innebærer også noen mindre justeringer av det eksisterende fritaket for CCS i avgiften på avfallsforbrenning.

CO2 som fanges og lagres permanent slippes ikke ut til atmosfæren, men etter dagens regelverk vil det måtte vurderes i hvert konkrete tilfelle om slik lagring gir rett til avgiftsfritak, skriver Finansdepartementet i en melding. 

– Et avgiftsfritak vil bidra til å gi forutsigbare rammebetingelser for virksomheter som vil bruke CCS-teknologi til å omstille seg i en grønn retning. Dette er klimapolitikk som virker. Et fritak vil også kunne bidra til å stimulere til forskning og utvikling på grønn teknologi, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i meldingen.

En innføring av fritaket vil vurderes i lys av innspillene fra høringen. Frist for å levere høringsuttalelser er 15. juli 2022.

Her bygges Northern Lights-anlegget i Øygarden. Hit skal CO2 fraktes fra industrianlegg for å bli mellomlagret før gassen sendes flytende i rør for injeksjon på norsk sokkel. Sokkeldirektoratet har beregnet at det er plass til over 80 milliarder tonn CO2 på norsk sokkel.
Les også

UiB-professor: 40 ganger mer effektivt å lagre i Nordsjøen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.