– Trafikkeksplosjonen på nett lukter trøbbel

Vil koste dyrt både i penger og arbeid, advarer IKT Norge.

– Trafikkeksplosjonen på nett lukter trøbbel
KOSTBART: Kombinasjonen ekstrem trafikkvekst og treghet med å innføre det nye adressesystemet på internett vil føre til kostbar plunder og heft. Bilde: colourbox.com

– Den varslede veksten i trafikken på nettet kommer til å koste dyrt i form av både arbeid og penger.

Advarselen kommer fra Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i bransjeorganisasjonen IKT Norge.

Bakgrunnen er den ferske analysen fra Cisco om at nettrafikken Nettrafikken tredobles på fem år

Bristepunktet

Ifølge analysen kommer verden til å ha 19 milliarder nettverksforbindelser i 2017.

Maskin til maskin-forbindelser vokser spesielt mye, og behovet for nettadresser blir mildt sagt stort.

Samtidig er dagens adressesystem for internett, IPv4, i ferd med å bli sprengt. Det er et 32-bits-system som rommer drøyt fire milliarder adresser og er presset til bristepunktet.

Det nye systemet, IPv6, har langt større kapasitet. Det er på 128 bit og blir beskrevet som å ha kapasitet nok til "å tildele en ip-adresse til hvert sandkorn i Sahara".

Les også: Dette skal bli bedre i Windows 8.1

Kostbart

Da burde det ikke by på tekniske problemer med å takle den sterke trafikkveksten som kommer.

Men det koster penger, arbeid og ny kompetanse å gå over til det nye - og det går ikke fort.

– Å sørge for at nettverk og utstyr takler det nye adressesystemet blir ikke sett på som driftskritisk. Mange ser ikke gevinsten av å ta denne kostnaden i sitt prosjekt der og da. Derfor tar det lang tid, sier Waterhouse, som leder den norske avdelingen av IPv6-forum, som prøver å motivere næringen til en raskere overgang.

Konsekvensen av å vente er å tyne IPv4 ved å legge inn såkalte subadresser. Da må trafikken gå flere veier frem til målet, og ting går tregere.

– Vi er nødt til å redusere denne kompleksiteten. Særlig når vi må ha stadig mer fokus på sikkerhet, som også krever ressurser i nettet. Alle ledd som vi kan få bort vil gi bedre effektivitet og økt evne til å håndtere trafikken, mener Waterhouse.

Torgeir Waterhouse
Torgeir Waterhouse sammenligner tregheten i IPv6 med panikktiltakene som ble gjort med datoformatet rundt årtusenskiftet. IKT Norge

Ukjent mark

Men mange kan ikke nok om det nye adressesystemet til å at de vil kaste seg over det. IPv6 er kjent og ting går av seg selv - enn så lenge.

Og brukerne av nettet kommer neppe til å merke noen problemer. Det er fagfolkene som jobber under panseret som får alt ekstraarbeidet med å takle trafikkveksten med et system som ikke er laget for slike strømmer.

– Dette lukter trøbbel for mange av dem som skal sikre oppetid. De pådrar seg masse ekstra arbeid, smerte og kostnader, men i all hovedsak vil de få det til å henge sammen med nok gaffatape, sier IPv6-sjefen.

Les også: Elendig start for 'nye' internett

Y2K

Han sammenligner situasjonen med tiden før overgangen til år 2000, populært kalt Y2K.

Frykten var at årstall angitt med kun to sifre skulle gi fatale følger for datamaskiner og programvare. Fikse-løsninger ble delt ut på titusenvis av disketter.

– Her ble det mye rop og skrik, men vi håndterte det. Hadde man vært litt mer forutseende, burde vi ikke brukt så mye tid og krefter på å fikse det i siste øyeblikk. På samme vis vil vi nok klare oss de neste årene, men det blir dyrere og mer komplisert enn om vi sørger for å endre til det nye adressesystemet snarest, sier Torgeir Waterhouse.

Les også:

Dette skal bli bedre i Windows 8.1

Denne alarmen både ser, hører og snakker  

Les mer om: