INDUSTRI

Trafigura viker unna giftsak

Ingen mennesker ble skadd i eksplosjonen ved Vest Tank i Gulen. Men mange innbyggere klager over helseproblemer i etterkant.
Ingen mennesker ble skadd i eksplosjonen ved Vest Tank i Gulen. Men mange innbyggere klager over helseproblemer i etterkant. Bilde: Kåre Næss/Statoil

Selskapet Trafigura skal ha levert giftig avfall til Elfenbenskysten der det ble dumpet på en åpen søppelfylling.

15 mennesker døde og mange tusen ble skadet.Nå har advokatfirmaet Leigh Day & Co jobbet i lengre tid med et massesøksmål på vegne av 22.000 ivorianere som ble skadet på grunn av avfallet fra Trafigura. Rettssaken skal opp i mars neste år, opplyser advokatfirmaet.

Innrømmelse?

Det nederlandske selskapet Trafiguras britiske datterselskap Trafigura Ltd har meddelt advokatfirmaet at de ikke vil forsvare seg. Det kan tolkes som at de innrømmer feil i saken. Selskapet har også gått med på betale erstatning til pårørende, men uten å innrømme skyld. Ifølge BBC skal de har gjort det av sympati med de skadde og deres familier.For to dager siden ble to ivorianere dømt til 20 års fengsel for å ha mottatt og dumpet avfall fra Trafiguras skip Probo Koala.Avsvovling

Avfallet Trafigura har prøvd å bli kvitt, stammer fra en prosess der svovel utvinnes fra bensindamp. Dette skal Trafigura ha fortsatt med på anlegget til Vest Tank fra oktober 2006 til anlegget eksploderte i mai i fjor.

Vest Tank: - Vi lyver ikke

Ikke analysert

Mange innbyggere i Gulen kommunen klager over helseplager etter eksplosjonen. Ifølge Bergens Tidende er prøver fra Gulen ikke sendt inn og analysert, slik det tidligere er opplyst.

Det var økokrim som tok prøver i og rundt Vest Tank etter eksplosjonen for halvannet år siden.

Førstestatsadvokat Hans Tore Høviskeland i Økokrim sier at prøvene vil bli analysert i den grad man finner det nødvendig i etterforskningen. Analysen ville vist om det var samme avfall i Gulen som ble levert til Elfenbenskysten.

SFT: Ikke samme avfallFlere tonn gift

Ifølge advokatfirmaet Leigh Day & Co kom skipet Probo Koala til kai i Abidjan på Elfenbenskysten og leverte 528 m 3 med giftig avfall til et lokalt firma kalt Tommy, ledet av Salomon Ugborugbo. Avfallet ble deretter dumpet flere forskjellige steder i byen med 3 millioner innbyggere. Salomon Ugborugbo er en av de to dømte.

Myndighetene i Elfenbenskysten har meldte at over 100.000 mennesker ble syke på grunn av avfallet.Billigst i Afrika

Trafigura skal ha vært klar over at avfallet var svært farlig og at Tommy ikke hadde et egnet anlegg for å behandle det. I en pressemelding skriver advokatfirmaet at Trafigura var klar over at bare ett anlegg i Europa kunne ta imot og behandle det forsvarlig, men at det ble mye dyrere enn å sende det til Afrika og Elfenbenskysten.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.