NETTARKIV

Toppen av dumhet

DIREKTØR ELLEN DE VIBE i plan- og bygningsetaten i Oslo sier ja til høyhus i sin utredning for bystyret. Det "uttrykker modernitet og dynamikk i konkurranse med andre storbyer".

Dette må være en av de mest unødvendige utredninger som er foretatt. Oslo trenger ikke høyhus, snarere burde de som ble reist på 60- og 70- og 80-tallet rives. Oslo er på ingen måte blitt mer dynamisk av Postgirobygget, Oslo Plaza, SAS-hotellet eller Philips-bygget (nå KPMG). Bydeler som Skøyen, Nydalen og Bjørvika blir ikke finere av å bygge høyhus. Det er byggenes utforming i pakt med omgivelsene som avgjør.

Det er uforståelig at ellers kloke personer får stjerner i øynene når det blir snakk om høyhus. Særlig når de samme personene helt sikkert har vært i andre storbyer som de har funnet hyggelige, som København, Paris og London. Sentrum i disse byene er ikke eller er i svært liten grad skjemmet av fallossymboler i form av høyhus. Bygningene er i høyden syv-åtte etasjer, ofte ikke mer enn fire-fem etasjer. Nettopp slik store deler av Oslo er i dag. At vi opplever slike byer som hyggelige, skyldes nettopp dimensjonen på bygningsmassen.

Argumentene fra utbyggerne av høyhus og deres støttespillere er bedre arealutnyttelse og et mer moderne bybilde. Ingen av delene er riktige. For alle som ferdes i byen, og det er jo dem byen er til for, er alle høyhus et minus. Bystyret bør avvise hele utredningen og i stedet gi Ellen de Vibe i oppdrag å lage forslag til en ny reguleringsplan for Oslo der ledige arealer, og saneringsmodne lokaler utnyttes til bolig- og næringsbebyggelse som er i en menneskevennlig størrelse. Det er ikke uten grunn at Aker Brygge ble så populær. Med høyhus hadde området blitt dramatisk mindre attraktivt.

Oslo har i årtier bevart markagrensen. Det bør være minst like viktig å bevare byen som et trivelig sted å bo, leve og gå ut på byen. Høyhus er ødeleggende for alle disse kvalitetene.

Høringsfristen er satt til 30. august. Det bør bli spikeren i kisten for fallossymbolene som skal reises i byen. I steden bør vi få en maksimal høyde på for eksempel 10-12 etasjer.

Spikeren i kista for fallossymbolene

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.