To feil på 7 minutter slo ut telenettet

To feil på 7 minutter slo ut telenettet
Telenors mobilnett falt ned i store deler av landet i går. Bilde: Espen Zachariassen

Ved 22.30-tiden opplyste Telenor til NTB at feilen er rettet og at telefonnettet fungerer som normalt over hele landet.

Løsningen ble å legge en provisorisk kabel ved det ene bruddstedet, i Øyer nord for Lillehammer. Der tok en gravemaskin i 15-tiden mandag ettermiddag med seg en provisorisk fiberkabel som hadde blitt lagt i lufta på grunn av veiarbeid i området.

Sju minutter senere ble reservetraseen til Telenors såkalte landsnett lammet da et tre falt over en luftkabel ved Lørenskog i Akershus. Dermed ble telefonnettet sterkt svekket i store deler av landet.

Reparerte kablene

Telenors entreprenører fullførte arbeidet med å reparere fiberkablene ved 21-tiden mandag kveld, ifølge informasjonssjef Per A. Meling i Telenor.

– Nå er problemene løst og alt er ok. Feilen er rettet både på Lørenskog og ved Lillehammer, sier Meling til NTB.

Etter at den provisoriske kabelen ble lagt ved 18.30-tiden mandag kveld var det kun mobilkunder i Hedmark og Oppland, samt fasttelefonkunder i Lillehammer, som var rammet av problemene, ifølge Telenor.

Omfattende trøbbel

Men store deler av ettermiddagen og tidlig kveld mandag var mange tusen mobil-, fasttelefon- og bredbåndskunder uten dekning.

Mobildekningen i Møre og Romsdal, Nordland, Troms og Finnmark var mandag ettermiddag og tidlig kveld sterkt svekket, mens mobilbrukere i trøndelagsfylkene og i Sogn og Fjordane også hadde store problemer med å komme gjennom.

Helse Førde ba folk sende SMS hvis de trengte øyeblikkelig hjelp, skriver Aftenposten.no. Det er imidlertid ikke meldt om alvorlige konsekvenser av telenettets nedetid.

Alvorlig

Landets store sykehus samt hovedredningssentralene opplyste til NTB at de ikke var rammet av problemene.

Post- og teletilsynet ser svært alvorlig på saken.

– Vi har et samfunn som er avhengig av telefoni, så det er viktig at dette kommer i orden raskest mulig, sier Aslaug Hagestad Nag, avdelingsdirektør for internett og sikkerhet i Post- og teletilsynet til NRK.

Flytrafikken rammet

Også flytrafikken ble rammet. Telenors problemer førte nemlig til at kontrollsentralen i Bodø mistet telefonforbindelsen, noe som gjorde at flere avganger nord for Trondheim ble midlertidig innstilt.

Flyene sto på bakken i drøye to timer før en ny sambandslinje var på plass ved 17.30-tiden, noe som ville føre til store forsinkelser utover kvelden mandag, opplyser Avinor.

Forplantning

Meling i Telenor forklarer at mye av telefontrafikken i Norge går via den rammede fiberringen mellom Gudbrandsdalen og Østerdalen. Når det blir brudd på to steder i ringen kommer ikke trafikken gjennom, og tar i stedet andre, mindre veier. Det fører til opphopning og dermed forplanter problemene seg til flere deler av landet.

– Desto større trykket er, jo færre samtaler kommer gjennom, sier Meling.

Les mer om: