OLJE OG GASS

– Tjukkaser må behandles som funksjonshemmede

Et økende antall oljearbeidere er overvektige. Hva betyr det for bransjen?

Britisk sokkel kan bli nødt til å ta hensyn til overvektige arbeidstakere på lik linje med spørsmål rundt rase, religion og kjønn.
Britisk sokkel kan bli nødt til å ta hensyn til overvektige arbeidstakere på lik linje med spørsmål rundt rase, religion og kjønn. Bilde: Colourbox
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
11. aug. 2014 - 09:06

– Den britiske olje- og gassindustrien må bli mer imøtekommende til overvektige arbeidere.

Dette uttalte Kirk Tudhope, arbeidslivsadvokat og partner i selskapet Lendingham Chalmers, ifølge nettsiden Subseaworldnews.com.

Les også: Slik vil de bruke bølgekraft til å omdanne saltvann til ferskvann

Kjønn, rase, religion og overvekt

Bakgrunnen for uttalelsen er at Den europeiske unions domstol for tiden vurderer om å være betydelig overvektig er en «beskyttet karakteristikk» under EU – og derfor også under britisk lovgivning.

– Hvis svaret fra EU-domstolen er ja, vil arbeidstakere som er klinisk overvektige ville bli beskyttet mot «uheldig» behandling på arbeidsplassen på lik linje som med forhold knyttet til kjønn, rase og religion, sier advokaten i artikkelen.

– Eventuelle endringer i loven knyttet til overvektige ansatte blir stadig viktigere. Ikke minst fordi en større andel av befolkningen er klassifisert som overvektige. Av spesiell interesse for olje- og gassindustrien er økningen av vekt og størrelse på offshorearbeidere, siteres han på av nettsiden.

Les også: Airbus tilbyr "tjukkas-seter"

Som skader ved ekstremsport

Det heter videre at i Skottland er mer enn 60 prosent av befolkningen overvektige, og at det har vært en økning i offshorearbeideres vekt de siste 25 - 30 år.

– EU-domstolen vurderer også om klinisk overvektige person kan være dekket av den samme beskyttelsen som gis til funksjonshemmede ansatte, sier Tudhope.

Han utdyper:

– Begrepet funksjonshemming strekker seg utover bare folk som har en klar funksjonshemming som for eksempel rullestolbrukere. Den dekker alle som har en fysisk eller psykisk svekkelse som har en betydelig og langsiktig negativ effekt på deres evne til å utføre vanlige dag-til-dag-aktiviteter. Dette kan brukes til overvektige mennesker som har begrenset mobilitet.

Tudhope oppfordrer også arbeidsgivere til ikke å gå i «fellen» med å sette spørsmålstegn ved hvorfor de som arbeidsgivere skal være underlagt forpliktelser for å imøtekomme behov som har oppstått ved valg av livsstil.

– Spørsmålet er om den ansatte har nedsatt funksjonalitet. Ikke hvordan funksjonshemmingen oppstod. Personer som blir funksjonshemmet på grunn av dårlig livsstil er fortsatt beskyttet av loven, på samme måte som noen som får alvorlige skader av ekstremsport, sier Tudhope.

Se video: Her løftes Valemon på plass

Nye helikopterregler

Teknisk Ukeblad har tidligere skrevet om at helikoptersikkerheten skal styrkes på britisk sektor av Nordsjøen – noe som blant annet betyr at helikopteroperatørene ikke får lov til å frakte passasjerer som, inkludert redningsdrakt og annet utstyr, er for store til å benytte helikopterets alternative rømningsveier (push-out-vinduer).

Alle detaljene i dette kravet er ennå ikke bestemt, men vinduene skal minimum være 48 centimeter brede og 66 centimeter høye.

Dette peker advokat Tudham på, da konsekvensene av en endring i loven, også gjør at arbeidsgiveren må vurdere «fornuftige justeringer» i tilfeller der den ansattes tilstand kan gå ut over deres evne til å gjøre jobben sin.

– Når nye reguleringer på helikoptertransport trer i kraft, kan det fort bli få alternativer for arbeidsgiveren. Er det for eksempel «fornuftige justeringer» å chartre en båt, eller be om helikoptre med større vinduer, spør han.

Les også:

Nå blir «tjukkaser» nektet å fly offshore  

Så mye betyr én ekstra tomme for baken  

Riksantikvaren vil vite om det finnes spor etter istidsmennesker

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.