IKT

Tilbyr trådløst

Da Post- og teletilsynet (PT) for to år siden lyste ut de første frekvensene for radioaksess, var det svært stor interesse blant potensielle aktører. Et hundretall bedrifter var i kontakt med PT for å drøfte radioløsninger i en eller annen form. Tjue bedrifter søkte, og ti fikk tildelt frekvenser i to ulike frekvensbånd.

To amerikanske selskaper fikk tildelt hver sin nasjonale lisens i 26 GHz-båndet. Formus Communication Norway AS satset friskt, men gikk konkurs etter forholdsvis kort tid.

IP-basert

Bedre har det gått for konkurrenten Broadnet Norge AS, som eies av Comcast Corporation, USAs tredje største kabelselskap. De har tilsvarende virksomhet i en rekke europeiske land, og har så langt investert 2,5 milliarder kroner i Europa. De er i dag et tredvetall mennesker i Norge.

- Vi har solide eiere med langsiktig perspektiv i ryggen. I Norge har vi investert ca 200 millioner kroner. Målet er å gå i pluss høsten 2003, sier teknisk direktør Jørn Howlid.

Broadnet tilbyr internett-aksess, avanserte transporttjenester som lokalnett til lokalnett og IP-baserte virtuelle private nett (VPN), eller ved behov også tradisjonelle faste, leide linjer. Videre kommer ulike innholdstjenester, web-hotell, e-handel, integrerte meldingstjenester, videokonferanse og IP-telefoni.

Kapasiteten i radiooverføringen kan skaleres fra 256 kbit/s til 8 Mbit/s etter behov. Transportnettet, som foreløpig forbinder Tromsø, Trondheim, Oslo, Bergen og Stavanger, og som leies fra BaneTele, har en kapasitet på 155 Mbit/s.

Flere lisenser

De to neste fasene i konsesjonsbetingelsene skal gi dekning for alle tettsteder med mer enn 22.000 innbyggere og skal være utbygd innen utgangen av 2004.

- Men takket være en nylig inngått avtale med Catch Communications kan vi allerede i dag tilby LAN til LAN-kommunikasjon hvor SDSL utgjør deler av forbindelsen i 47 kommuner i landet, sier Howlid.

Ytterligere lisenser for radioaksess, blant annet i 28 og 32 GHz-båndet, blir lyst ut i løpet av året, opplyser PT. Formus-lisensen, samt en regional lisens som ElTele Rogaland har levert tilbake, vil også inngå i denne utlysingen.trådløst bredbånd

Frekvens: 26 GHz

Dekning basestasjon: 3-6 km

Mottagerantenne hos kunde: Diameter 29 cm

Kapasitet: 256 kbit/s til 8 Mbit/s

Asymmetrisk og symmetrisk kommunikasjon

Kryptert overføring

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.