NYHETSBREV

Tilbyr økt oljeproduksjon

Bjarne André Asheim, adm.dir Eldor Technology
Bjarne André Asheim, adm.dir Eldor Technology Bilde: Joachim Seehusen

I fjor endret Eldor AS strukturen på selskapet. Eldor Technology AS ble opprettet, og et nytt holdingselskap ble stiftet og lagt øverst i pyramiden.

– Vi måtte skille, vi hadde en flom av ideer som vi ikke fikk gjort noe med. Eldor AS jobber med levetidsforlengelse og effektive leveranseprosjekter mens Eldor Technology AS utvikler nye ideer og produkter, sier Bernt Eldor.

AlarmTracker

Eldor Technology, under ledelse av Bjarne André Asheim er straks klare til å presentere sitt første produkt. De har kalt det AlarmTracker.

Les: Tilbyr orden i uoversiktlige alarmer

Asheim knyttet sammen psykologisk forskning og avanserte algoritmer fra kunstig intelligens. Han peker på at vi mennesker sjelden følger et rasjonelt mønster når beslutningene skal tas.

– Vi følger erfaring, magefølelse eller til med intuisjon. Det fører ofte til gale beslutninger, eller ingen beslutning i det hele tatt. Vår inngang er teknologi og avanserte algoritmer, vi bruker kraften i en datamaskin til å støtte operatøren.

Asheim har tatt i bruk en spesiell versjon av funksjonsmodellering opprinnelig utviklet av Morten Lind ved det Danske Tekniske Universitet og RETE-algoritmer opprinnelig utviklet i 1974 av Charles Forgy ved Carnegie Mellon University i Pittsburgh i Pennsylvania. Dette er regelbaserte algoritmer som kommer fra kunstig intelligens og som er mye brukt i dagens applikasjoner av forretningsanalyse fra firmaer som f.eks Microsoft, Red Hat og IBM.

– Vi lager en funksjonsmodell av prosessen sammen med algoritmer og kobler dette med sanntidsdata fra kontroll og sikkerhetssystemer. Ut kommer den bakenforliggende årsaken til hendelsen sammen med fremtidige konsekvenser. Operatøren får presentert en dynamisk aksjonsplan. Vi hjelper operatøren til å ta de mest rasjonelle beslutningene, sier Asheim.

Les også: 120 000 alarmer er fjernet

Øker produksjon

Behovet for et system som Eldor Technology nå utvikler er – blant annet – et resultat av at systemene blir stadig mer komplekse og operatørene mottar mer informasjon enn noen gang før. Mange av systemene har et ekstremt antall signaler og alarmer.

Asheim mener AlarmTracker kan øke produksjonen med tre til fem prosent fordi det vil bli jevnere produksjon med færre avstengninger og færre perioder med redusert produksjon.

Eldor Technology har mottatt støtte fra Innovasjon Norge. Nå er Asheim i konkrete samtaler med en kunde som kan være interessert i en pilotinstallasjon. Den vil i tilfelle kunne leveres i tredje kvartal 2016, og også danne grunnlag for en Industriell Forsknings- og Utviklingskontrakt, IFU, med Innovasjon Norge. Med i prosjektet er forskere fra DTU, Danmarks Tekniske Universitet i Lyngby litt nord for København.

Les: Kan mangedoble oppdrett med ny teknologi

For godt til å være sant

– Det er flere som arbeider med beslutningsstøtte, men vi er alene om bruke denne teknologien. Vi har vært i kontakt med en kunde som sa at «dette er for godt til å være sant, kom tilbake når det virker.»

Det er Asheim, som er utdannet prosess- og automasjonsingeniør, som har gjort utviklingsarbeidet sammen med forskere fra DTU. Nå ansetter de flere i selskapet. Han forteller at det startet med en idé som er videreutviklet mye takket være en interessert kunde. Når AlarmTracker er klart skal det kunne kobles til enhver olje- eller gassinstallasjon uavhengig av styringssystem og leverandører.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.