KLIMA

Tiden renner ut for CO2-fangst innen 2020

Politikerne må sette inn turboen hvis de skal nå målet om å få på plass et anlegg for fangst og lagring av CO2 i Norge innen 2020.

Energigjenvinningsanlegget på Klemetsrud i Oslo er ett av anleggene hvor det nå kan bli aktuelt med fangst av CO2. Anlegget inneholder et forbrenningsanlegg og et varmekraftverk.
Energigjenvinningsanlegget på Klemetsrud i Oslo er ett av anleggene hvor det nå kan bli aktuelt med fangst av CO2. Anlegget inneholder et forbrenningsanlegg og et varmekraftverk. Bilde: Berit Roald/NTB scanpix
NTB
21. juni 2016 - 08:08

Norske politikere har satt seg som mål å få på plass minst ett fullskalaanlegg for fangst og lagring av CO2, såkalt CCS, innen 2020.

Det siste året har tre ulike industriaktører vært med på mulighetsstudier for slike anlegg i Norge.

Disse studiene vil gi viktige svar om hvor raskt anleggene kan bygges, forteller administrerende direktør Trude Sundset i Gassnova, som har ledet arbeidet med studiene.

Hun betegner målet om å realisere et anlegg innen 2020 som «ambisiøst».

– Men ambisjonen står fortsatt. Så får vi se hva disse studiene viser, sier Sundset til NTB.

Oslo har ikke gitt opp

Ett av anleggene som har vært med i mulighetsstudiene, er avfallsanlegget på Klemetsrud i Oslo. Miljødirektoratet har tidligere anslått at det vil være mulig å få på plass CCS ved dette anlegget innen 2025.

Johnny Stuen, teknisk direktør i energigjenvinningsetaten i Oslo, sier på sin side at han har tro på 2020.

– Hvis alt går på skinner, er vi i stand til å starte drift i utgangen av 2020, sier Stuen til NTB.

Forutsetningen er at alle beslutninger tas tidsnok, forklarer han. Det vil ikke være rom for forsinkelser fra politikernes side.

Må vente på statsbudsjettene

Per Brevik, bærekraftsdirektør i Norcem, er mer nøktern. Han anslår at det vil være mulig å få på plass CO2-fangst ved Norcems sementfabrikk i Brevik tidligst i 2021 eller 2022.

– Det tar lengre tid enn 2020, fastslår han.

Svarene fra mulighetsstudiene, der også Yaras gjødselfabrikk i Porsgrunn har vært med, legges fram rett før sommerferien, påpeker Brevik.

Så skal regjeringen vurdere om resultatene er gode nok til å gå videre med. Blir svaret ja, må prosjektet få plass i neste statsbudsjett.

Først når det har skjedd, vil aktørene ha finansiering på plass til å gå videre med detaljstudier, forklarer Brevik. Og når resultatene av detaljstudiene er klare, vil aktørene igjen måtte vente på neste statsbudsjett før de kan ta en investeringsbeslutning og begynne å bygge.

Ulik tidshorisont

Ifølge Sundset viser mulighetsstudiene også at de ulike aktørene har forskjellig tidshorisont. Det skyldes blant annet at noen av aktørene må bygge om eksisterende anlegg, noe som er mer komplisert og tar med tid enn å bygge noe frittstående.

Hun mener industrien må få tid til å gjøre jobben skikkelig.

– Personlig mener jeg det er viktigere at det blir et godt anlegg, om det så kommer et år eller to senere, sier Sundset til NTB.

Til sammen mener Miljødirektoratet det er mulig å fange og lagre opp mot 1,4 millioner tonn CO2 fra de tre anleggene som har vært med i studiene. CO2-utslipp fra biomasse ved Klemetsrud er da utelatt fra regnskapet.

Norges totale utslipp av klimagasser lå i fjor på 53,9 millioner tonn. Det betyr at de tre prosjektene samlet kan gi et utslippskutt på 2,6 prosent.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.