SAMFUNN

Thales får flykontrakt

Thales skal utvikle avanserte system for innsamling og lagring av vedlikeholdsdata.

Kontrakten kan åpne for et omfattende industrielt samarbeid med Eurofighterprogrammet. Thales kan nyttiggjøre seg den kompetansen som utvikles også innenfor andre områder.

- Kontrakten etablerer Thales Communications som en kvalifisert leverandør til internasjonal flyindustri. Å bli valgt som samarbeidspartner til Eurofighter er et viktig gjennombrudd i vårt arbeid med å posisjonere oss som leverandør til militære flyprodusenter. Kontrakten bekrefter vår posisjon som leverandør av krypterte kommunikasjonsløsninger for det profesjonelle markedet, sier Olaf Valeur, viseadministrerende direktør i Thales Communications AS.

Valget av nytt jagerfly for Norge skal tas i 2008, og avtalen er del av en rammeavtale på 160 millioner kroner (20 millioner Euro) mellom Forsvarsdepartementet og selskapene bak Eurofighter: Spansk-tyske EADS, britiske BAE Systems og italienske Alenia.

Avtalen med Thales er fremforhandlet som resultat av at Stortinget har bedt Regjeringen om å etablere utviklingssamarbeid med de sentrale alternativer som kan erstatte den norske jagerflyflåten når F-16 blir for gammel.

- Avtalen er enda et bevis på at vi oppfyller våre løfter overfor Norge og norsk industri. Den er også en bekreftelse på at norske bedrifter innen høyteknologiområdet kan delta i utviklingsarbeid, og på kort tid fremforhandle kontrakter som kan ha langsiktige strategiske ringvirkninger, sier Aloysius Rauen, administrerende direktør for EADS Military Aircraft.

Eurofighter er også ferdigstilt fem utviklingsavtaler med andre norske selskap og Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI).

Kontraktene gjelder bl.a. radar- og flykontroll-teknologi, og integrering av det norske sjømålsmisssilet NSM på Eurofighter. Avtalene er til godkjenning i Forsvarsdepartementet.

Når de blir undertegnet vil Eurofighter-landene ha oppfylt sin del av avtalen med norske myndigheter. Avtalen om Eurofightersamarbeid innebærer bl.a. at alle penger investert vil gå direkte til norsk industri.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.