T2

TEST: iPod touch 2010

iPod touch er fortsatt en enkel inngang til Apples univers.

iPod touch. Grønn elektronikk.
iPod touch. Grønn elektronikk. Bilde: Stein Jarle Olsen

iPod touch 4. generasjon

Produkttype: Mediespiller med 3,5 tommers skjerm.

Pris: Fra 1.890 kroner.

Vurdering:

Pluss:

+ Særdeles bredt tilbud av applikasjoner og funksjoner

+ God lydkvalitet

+ Veldig skarp skjerm

+ God batterilevetid

Minus:

- Baksiden skrapes opp veldig lett

- I utgangspunktet låst til iTunes

- Mager oppløsning på kameraet (men bedre enn ikke noe kamera)

- Ingen radio annet enn over Internett

iPod touch ble opprinnelig lansert i 2007, som en slags iPhone uten ringemuligheter. Siden har Apple gitt den tre oppgraderinger, slik at testutgaven vår er fjerde generasjons iPod touch.

Tynn

Det første vi legger merke til, er at nye touch har fått en viss oppgradering designmessig. Den er først og fremst blitt både tynnere og noen millimeter smalere, og også en del lettere.

Ifølge Apple dreier det seg om 15 prosent tynnere og 12 prosent lavere vekt enn før. Kantene er også litt skarpere enn tidligere, hvilket gir en noe mer eksklusiv finish.

Sammenliknet med for eksempel iPhone 3GS er iPod touch for en dverg å regne, og vi hadde nesten glemt hvor tynn den faktisk er.

IMG_1663 1009131342.jpg

Enkeltripet

Bakplata er fortsatt i rustfritt, og akkurat som forrige gang er den håpløst utsatt for riper og skraper.

Etter bare noen dager med enheten, hvorav den ikke hadde vært i noen lomme eller ute av huset en eneste gang, så vi allerede flere store riper bakpå.

Du bør altså ha noen form for beskyttelse om du vil at touch skal holde seg fin over lengre tid.

Retina

Likhetene mellom nye iPod touch og iPhone 4 er mange. Først og fremst har iPod touch fått den såkalte Retina-skjermen som iPhone har, med en oppløsning på massive 960 x 640 piksler.

Touch har imidlertid ikke IPS-panel, slik at innsynsvinkel og fargegjengivelse kan være noe dårligere enn på iPhone 4.

Men, for all del, dette er en svært god skjerm, og Apples påstand om at det er umulig for det menneskelige øyet å skille pikslene fra hverandre, holder i alle fall mål for undertegnedes del.

Bildet er særdeles skarpt, og får nesten bildet på den gamle iPod touch-skjermen til å se ut som grøt. Særlig ser man forbedringen tydelig på tekst, som fremstår som spesielt skarp og fin.

Fargene er også veldig gode, mens den nevnte innsynsvinkelen stort sett også er tilstrekkelig. Fargene vaskes noe ut i kantene ved middels vinkel, men ikke mer enn forventet.

A4

Inni er prosessoren byttet ut med Apples egen A4-brikke. Den er en god del raskere enn den tidligere prosessoren, og det gjør at nye touch oppleves som særdeles responsiv og kjapp.

Den kapasitive pekeskjermen er også strålende, og kombinasjonen gjør at det fortsatt er en fornøyelse å operere iPod touch.

Apples svar på multitasking er også problemfritt, og du skal starte ganske mange programmer før du kan oppleve at ytelsen blir dårligere.

IMG_1651 1009131349.jpg

Dobbeltkamera

Noe som touch også har fått kopiert fra storebror iPhone, er konseptet med to kameraer: ett foran og ett bak. Hovedkameraet har imidlertid bare den relativt begrensede stillbildeoppløsningen 960 x 720, noe som gjør at du neppe kommer til å ville skrive ut touch-bildene på fotopapir.

Oppløsningen er såpass laber at det blir uskarpt og kornete på alt som er større enn iPod-skjermen, og vi ville definitivt hatt med oss noe annet om formålet var å ta bilder til familiealbumet.

Kameraet har heller ikke autofokus.

Videosamtale

Frontkameraet har kun VGA-oppløsning, men fungerer fint til det formålet det er tenkt brukt, nemlig Apples videosamtalekonsept FaceTime.

Det fungerer på samme vis som på iPhone 4, bortsett fra at du her bruker en e-postadresse i stedet for mobiltelefonnummeret ditt.

Og akkurat som på storebror, er FaceTime på iPod touch en relativt fornøyelig opplevelse. Lydkvaliteten er langt bedre enn i vanlige mobilsamtaler, og det å kunne se partneren gir unektelig en ekstra dimensjon til samtalen.

Vær imidlertid oppmerksom på at du bør ha en brukbar trådløstilkobling før du prøver deg på FaceTime.

Utenom det fungerer videosamtalen akkurat som vi håper: Det er enkelt å ringe opp og du får umiddelbart både bilde og lyd.

Multienhet

Det faktum at vi rekker å nevne så mye annet før vi i det hele tatt sier et ord om musikk-kapabilitetene til iPod touch, sier en del om hvor bredt disse enhetene nå favner.

App Store er enorm, og det finnes jo nesten ikke et bruksområde som ikke er dekket gjennom en eller annen app.

Vi kan se nett-tv fra både NRK og TV2, betale regninger i nettbanken, bruke den som vater, sjekke bussrutene og spille alskens ulike spill – og det er bare en brøkdel av hva den kan brukes til.

IMG_1672 1009131348.jpg

God lyd

Musikk og media er likevel fortsatt hovedbruksområdet, og til det er det heller ingen tvil om at touch briljerer. Man kan selvfølgelig si mye rart om iTunes, men om du har et strukturert og velorganisert musikkbibliotek (i motsetning til undertegnede), fungerer det helt sikkert strålende.

Og lydkvaliteten touch leverer, er det heller ingenting å si på. Generasjon to hadde en litt for tilbakelent mellomtone, men det høres det ut som om Apple har fått skikk på i denne utgaven.

Touch leverer i det hele og store et veldig “riktig” og svært velbalansert lydbilde, og det kan virke som om Apple har tatt til seg tidligere kritikk rundt lydkvalitet på en god måte.

Greit lydnivå

Touch spiller også relativt høyt. Volumnivået er ikke akkurat skremmende, men med våre middels effektkrevende øreplugger og –klokker våget vi oss ikke helt opp på maks.

Det tror vi heller ikke du vil gjøre, med mindre du har særdeles tungdrevne hodetelefoner eller et sterkt ønske om tinnitus.

De medfølgende ørepluggene er det som vanlig lite annet å si om enn at du, med en så god musikkmaskin, bør vurdere å anskaffe noe bedre.

TEST: Beyerdynamic T50P

TEST: Øreplugger for enhver smak

TEST: – Et vanvittig trykk

IMG_1661 1009131412.jpg

Bedre batteri

Batterilevetiden skal også være forbedret, ifølge Apple. 40 timer musikk eller 7 timer video bør være nok til de aller fleste flyreiser eller andre tilfeller hvor man er borte fra en USB-port.

Vi har ikke fintestet batteriet, men har inntrykk av at Apples anslag stemmer ganske godt.

Vi ser imidlertid at batterikapasiteten tømmes raskt ved bruk av kamera, videoopptak og FaceTime.

Konklusjon

iPod touch fås i tre varianter, med enten 8, 32 eller 64 GB lagringsplass. Prisene er henholdsvis 1.890, 2.490 og 3.290 kroner, noe som nok for mange er en ganske høy terskel om man ikke er Apple-frelst fra før.

Men funksjonalitet og kvalitet tatt i betraktning er ikke prisen avskrekkende i det hele tatt, selv om vi gjerne skulle sett at Apple i det minste hadde levert 16 GB til den laveste prisen.

Alt i alt er iPod touch en strålende multimaskin som kan gjøre nærmest alt. Og med stadig mer utbredt wifi-tilgang, kan den snart gjøre alt det iPhone kan gjøre. Den er superslank, sexy og ser i det hele tatt meget eksklusiv ut.

Det eneste vi ikke liker, er ripene på baksiden, for de kommer fort. Og så iTunes, da. Tabell_ipod touch 2010 1009140913.jpg

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.