T2

TEST: iMac-utfordrer fra HP

27-tommer skjerm og pris under 10000 kroner.

Bilde: Håkon Jacobsen
Stein Jarle OlsenTestansvarlig
11. juni 2012 - 19:18
Vis mer

Tilbudet av alt-i-ett-pc-er har ikke vært spesielt stort de siste årene, og Apples iMac har stort sett fått regjere på alt-i-ett-tronen i fred.

Nå begynner dog maskiner fra de store produsentene å se dagens lys, og vi har fått inn en variant fra HP, kalt Omni 27.

Denne skiller seg fra selskapets andre alt-i-ett-maskiner ved at den har en større skjerm, men til gjengjeld ingen touch-funksjonalitet.

Solid utforming

Designmessig er det maskulint og relativt stilrent fra HP, med sorte skjermrammer og en sokkel i børstet aluminium.

Den når kanskje ikke helt opp mot iMac, men vil likevel gjøre seg bra på kontorpulter rundt omkring.

Den 27 tommer store skjermen har en oppløsning på 1920x1080 piksler, noe vi faktisk synes er litt i minste laget på en såpass stor skjerm.

iMac-en med like stor skjerm har 2560x1440, og det innebærer ganske mange flere piksler enn på HPs Omni.

Oppløsningen gjør at hver piksel blir ganske stor, og det fører igjen til at vi ganske tydelig kan se rutenett på skjermen fra en avstand som vel er vanlig "kontoravstand".

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Det gjør også at en del tekst fremstår veldig lite krisp. Skjermen er i tillegg ekstremt glossy, så du bør også sørge for at den ikke vender mot et vindu eller en annen potensielt kraftig lyskilde.

Les også: Her er Asus’ super-ultrabook

Acer lanserer ultrabook med touchskjerm 

1200006011.jpg

Blåstikk

Omni-skjermen har også et visst blåstikk - en kjølig undertone som gjør at hvit tenderer mot lyseblå. Det kan garantert kalibreres noe inn, men rett ut av boksen synes vi det er ganske uheldig.

Utenom det synes vi skjermen er godkjent - innsynsvinklene er gode, lysstyrken adekvat og sortnivå og fargedybde gode.

Den enorme skjermflaten har også en viss wow-faktor i seg selv- undertegnede er vant til to 24-tommere på kontoret, og det er stor forskjell bare fra 24 til 27 tommer.

Sokkelen er relativt stor, men det gjør også at skjermen enkelt kan bøyes frem og tilbake i en sømløs bevegelse.

Svak innmat

Innvendig er Omni utstyrt med en andregenerasjons Intel Core i5-prosessor (altså ingen Ivy Bridge her - foreløpig), 4 GB RAM, en terabyte stor roterende harddisk og den relativt veike grafikkløsningen AMD Radeon 7450A.

Her må vi rett og slett si at vi ikke er spesielt imponert, og vi funderer også over at HP har valgt et såpass svakt grafikkort til en såpass enorm skjerm.

Radeon 7450 er å regne for et innstegskort til bærbare pc-er, og har rett og slett ikke kraften som kreves for å kjøre nye spill i noe mer enn laveste oppløsning.

Selv i Civilization 5, som ikke på langt nær er blant de mest grafikk-intensive spillene, må vi ned på laveste innstillinger for å få en bildefrekvens som er noe i nærheten av akseptabel.

Det gjelder også Skyrim, hvor vi må ned på 1366x768 og laveste innstillinger for å bli fornøyd, men det gjør også at bildet på den enorme skjermen ligner mer på forgjengeren Morrowind, som kom i 2002...

Les også: Slik skjuler du dine internettspor

Disse får maks lyd ut av din iPhone 

1200006009.jpg

Ingen spillmaskin

Disse innstillingene er for øvrig de samme som vi vanligvis konkluderer "såvidt spillbart" med på førstegenerasjons ultrabooks, og det sier litt om (den manglende) grafikkraften i HP Omni 27.

Særlig prekært er det fordi alt-i-ett-maskiner som denne ikke akkurat er kjent for å være veldig enkle å oppgradere, tross at HP vil det annerledes med sin nye variant Z1.

Vi kjørte også gjennom en runde med Diablo 3, og tendensen er den samme: Full HD-oppløsning er for krevende, og vi må ned til 1440x900 før vi runder 30 spillbare bilder i sekundet.

Da har vi selvfølgelig også deaktivert kantutjevning og skrudd ned alt av øvrig grafikksnadder.

Det svake grafikkortet gjør seg også gjeldende i våre ytelsestester - med  svake 1723 i 3DMark Vantage. Prosessoren og minnet slår riktignok bedre fra seg, og PCMark Vantage-scoren på 8930 er god, til en maskin uten SSD å være.

God Beats-lyd

Ett område hvor HP Omni 27 gjør det godt, er på lyden. HP samarbeider fortsatt med Beats Audio, noe som blant annet vises på den relativt usexy Beats-B-en på tastaturet.

Hele skjermbredden er dekket med et høyttalerpanel som også inkluderer subwoofer, og det gjør at maskinen spiller både høyt og klart, om enn ikke med allverdens av stereoperspektiv.

Bassmengden og -dybden er selvfølgelig ikke på linje med hva større systemer klarer, men både til spill og TV-bruk er dette godt nok i massevis.

1200006006.jpg

Godt tastatur

Det medfølgende tastaturet, av den flate og trådløse typen, er også behagelig, selv om det bråker litt mer enn vi strengt tatt skulle ønske.

Tastene er gode, responsen upåklagelig og vi liker også at tastaturet er utstyrt med egne medietaster (riktignok delt med f-tastene) og kontroller for volum og lysstyrke på skjermen. Musa er det ingenting spesielt med, og den er også helt grei i bruk.

Les også: Denne terminalen kjører på strøm fra nettverkskabelen

Slik blir en ultrabook til

Portrik

Tilkoblingsmessig er Omni utstyrt med et lite vell av porter, hvorav noen på siden og noen bak. Vi finner for eksempel totalt seks USB-porter (to på siden, fire bak), HDMI-inn (siden Omni kun har støtte for sin egen skjerm), minnekortleser og for øvrig de portene man kan forvente av en stasjonær PC.

Det hadde vært praktisk med tilgang til USB- og hodetelefonporter direkte på fronten av maskinen, og vi stusser også veldig over valget om å ikke inkludere bluraydrev, kun DVD-brenner.

Samtidig har skjermen som nevnt HDMI-inngang, og dermed er det ikke spesielt vanskelig å koble til en ekstern bluray-spiller, men på den andre siden er det irriterende når det så enkelt kunne vært integrert.

Det skal sies at vi ikke fikk testet denne inngangen, da vårt forsøk på å koble til en Playstation 3 resulterte i sort skjerm - akkurat på dette området fremstår Omni som veldig lite brukervennlig.

Den medfølgende fjernkontrollen kan dessuten kun styre Windows, og burde også hatt mulighet til å svitsje mellom PC og den eksterne inngangen.

1200006005.jpg

Stillegående

Støymessig er Omni en veldig behagelig affære. Kombinasjonen av middelmådig maskinvare og stort kabinett gjør at viftestøyen fremstår som svært lav.

Den er ikke totalt fraværende, og kan nok fint høres om du sitter i et musestille rom (noe vi ikke har gjort, da den kun har vært testet i vårt kontorlandskap), men likevel på ingen måte prekær. Varmeutviklingen er også relativt laber.

Vi må for øvrig nevne at strømforsyningen er ekstern, og den er direkte massiv.

Strømforsyningen er på størrelse med en stor murstein, og vekten likeså.

Nå skal den heldigvis ikke drasses med rundt, og det at den er ekstern bidrar sikkert til å holde temperaturen i maskinen nede.

Konklusjon

HP Omni  27 er rett og slett et produkt som får oss til å undre hvem det er ment for. Ja, den har stor skjerm, men oppløsningen er for dårlig til å gi oss noen stor produktivitetsboost og grafikkortet for dårlig til å utnytte skjermen til noe som helst på spillfronten.

Den er relativt plasseringsvennlig, men har samtidig en massiv sokkel, og krever derfor en viss skrivebordsplass likevel. Størrelsen er også akkurat for liten til å kunne utgjøre noen seriøs TV-utfordrer for folk flest, selv om den briljerer på alt av video.

Nei, HP, vi har for mange ting å utsette på Omni for at det skal bli noen veldig god karakter. Likevel gjør skjermstørrelsen i seg selv at vi har kost oss med denne under testingen.

1200005925.jpg 

STOR TEST: Hvilken ultrabook skal jeg velge?

Hyttedo med hjemmekomfort

Slik tar du panoramafoto

Dette kameraet hjelper deg med å ta gode bilder

Slik blir Intels nye prosessorer 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.