MOBIL

Test: CAT S50

Hvor mye skal til for å ødelegge denne? Vi sjekket

TEST: Cat S50.

Marius ValleMarius ValleJournalist
12. okt. 2014 - 20:16
Vis mer

Det har vært et marked for vanntette telefoner nesten siden de første håndholdte mobiltelefonene dukket opp.

Kanskje spesielt her i Norden, hvor vi store deler av året har ganske røft vær uten at det nødvendigvis betyr at vi holder oss innendørs.

Tidligere var du nødt til å kjøpe en spesialtelefon, men den siste tiden har spesielt Sony og Samsung vist at det går an å lage vanlige toppmodeller som tåler både vann og støv.

Problemet er bare at de ikke tåler stort mer juling enn andre telefoner. Selv om telefonen er vanntett skal det fortsatt ikke stort mer enn en tur i bakken til for å ødelegge den.

Caterpillar

Det finnes en rekke mobilprodusenter som lager telefoner som tåler mer. En slik nisjeprodusent er Bullit Group, som lager telefoner under andres merkenavn. En av disse er Cat S50, som benytter Caterpillar-merkenavnet.

Men det er altså ikke Caterpillar som har laget den. De konsentrerer seg fortsatt om gravemaskiner og slikt.

S50 er en telefon som markedsføres mot de som trenger en telefon som tåler en smell. Derfor er den ikke bare vann- og støvtett, men skal også tåle slag og fall.

Altså noe for de som jobber i bygg- og anleggsbransjen, er mye på skauen eller bare trenger en telefon som ikke blir ødelagt så fort.

Den er en ganske standard Android-telefon, som kjører Android 4.4.2. Bullit har ikke latt seg friste til å legge et tungt brukergrensesnitt på toppen. Her er det mer eller mindre urørt Android.

Noe egen programvare har de funnet plass til. Her er det lenker til Caterpillars nettjeneste for leie av deres produkter, og kjøp av brukte produkter. Disse fungerer ikke i Norge.

De har også laget sin egen appbutikk, som du kan bruke i tillegg til Google Play. Ifølge produsenten betyr dette at «brukerne av Cat-telefoner slipper å pløye gjennom de 1,2 millioner appene på Google Play for å finne den de vil ha».

Les også: Nå kommer Galaxy S5 som tåler en trøkk

Design og byggekvalitet

Cat S50 er ingen småkar. Den er 14,5 cm lang, 7,7 cm bred og 1,27 cm tjukk. Vekten stopper på 185 gram.

Men det er klart, det er vanskelig å lage en tynn telefon som også tåler mye juling. Størrelsen kan tilskrives den gummierte rammen.

Rundt telefonen er det også plastlister som antakelig også tar av for fall. Bakdekselet kan ikke fjernes, så du kan ikke bytte batteri på denne telefonen, men det er gummiert og gir godt grep.

Det er tre luker du må passe på å holde lukket på denne telefonen. USB-tilkoblingen sitter på venste side, SIM- og minnekortspor på høyre, og minijack på toppen.

Om du bruker telefonen med hodesett, må denne luken være åpen. Da er ikke telefonen vanntett.
Om du bruker telefonen med hodesett, må denne luken være åpen. Da er ikke telefonen vanntett. Marius Valle
Det siste er spesielt skuffende med tanke på at både Samsung og Sonys vanntette telefoner ikke trenger noen luke her. I praksis betyr dette at S50 ikke er vanntett når du har et hodesett tilkoblet.

Bullit har heldigvis hatt vett nok til å sørge for støtte for trådløs lading, slik at du slipper å åpne USB-luken når du trenger strøm. Det savner vi på andre vanntette telefoner.

På baksiden finner vi for øvrig et kamera som, av grunner det er vanskelig å forstå, ikke har linsebeskyttelse i glass. Det er altså lett å se for seg at du riper opp denne, noe som ikke akkurat er heldig for å bildekvaliteten.

Bak sitter også høyttaleren, som lager ganske høy lyd. Den dekkes imidlertid ganske effektivt til om du legger telefonen på en bordflate eller en trådløs ladeplate.

Les også: Denne lader mobilen uten en tråd

Bullit Cat S50 skal være et spesielt godt valg for deg som jobber i røffe miljøer.
Bullit Cat S50 skal være et spesielt godt valg for deg som jobber i røffe miljøer.

Hvor mye tåler den?

Interessant nok: Ikke ekstremt mye. I alle fall ikke i torturavdelingen.

Bullit hevder at telefonen er laget for å tåle et fritt fall som starter fra 1,2 meter og ender i betonggulv. Det er antakelig mer enn de fleste andre telefoner vil tåle, og vi så frem til en kjekk ettermiddag med telefonturtur.

Vi har sluppet telefonen i bakken fra 1,2 meter, uten at den har tatt skade av det.

Allerede her oppdaget vi tre store svakheter i designen. For at S50 skal være vanntett må lukene på sidene være lukket. Problemet er bare at disse oftere enn ikke spretter opp når telefonen går i bakken.

Så om du mister telefonen et sted det er vann må du regne med at den blir fuktskadet når den treffer bakken. Vann vil nemlig raskt finne veien inn i telefonen når lukene er åpne.

Så ville vi se hvor mye som skulle til for å gi telefonen dødsstøtet. Vi målte derfor opp 1,8 meter, og slapp telefonen fra denne høyden. 60 cm høyere enn den skal tåle, og en realistisk høyde om du for eksempel står i en stige.

Etter omtrent 15 fall i betonggulv fra 180 cm, så Cat S50 slik ut. Merk at den ikke er laget for å tåle fall fra mer enn 1,2 meter.
Etter omtrent 15 fall i betonggulv fra 180 cm, så Cat S50 slik ut. Merk at den ikke er laget for å tåle fall fra mer enn 1,2 meter. Marius Valle
Under falltestene fra 1,8 meter merket vi oss at plastlisten på høyre og venstre side løsnet ved USB-tilkoblingen og SIM- og minnekortlukene. Så vidt vi klarer å forstå er det da ytterligere fare for at vann kan trenge inn. Så skal det sies at det ikke er verre enn å klipse dem på plass igjen.

Det kan likevel være smart å gjøre en kjapp inspeksjon av telefonen om den går i bakken.

At den var relativt uskadet etter å ha truffet betong på siden eller med bakdekselet, selv fra en høyde noe over det den skal tåle, var ikke så overraskende.

Vi ville se hva som skjedde om den traff med skjermen først. Etter tre treff knuste ikke bare glasset foran skjermen, men også LCD-panelet på innsiden.

Telefonen ble dermed ubrukelig etter et fall fra 1,8 meter med skjermen først. Det tok omtrent 15 fall før telefonen var ødelagt. Skuffende kanskje, men så skal vi også ha i bakhodet at telefoner som ikke er laget for å tåle en trøkk gjerne hadde blitt ødelagt etter ett eneste fall.

Det skal selvsagt også sies at vi ikke forventer mirakler. Glass er knuselig, selv Gorilla Glass 3 som denne telefonen har. Men vi hadde kanskje forventet mer.

Bullit har for øvrig merket telefonen «Mil spec», som betyr at den er testet etter MIL-STD-810G-standarden, og skal tåle blant annet slag, temperatursvinginger og vibrasjoner bedre enn andre telefoner.

Skjermen er ikke veldig lyssterk, og har noe refleksjoner. Men den fungerer fint til det meste.
Skjermen er ikke veldig lyssterk, og har noe refleksjoner. Men den fungerer fint til det meste.

Skjerm

Skjermen måler 4,7 tommer, og er en LCD med 1280 x 720 pikslers oppløsning. Det gir den samme oppløsning som Samsung Galaxy Alpha, og nesten like høy oppløsning som Apple iPhone 6.

I praksis kan ikke skjermen måle seg med disse. Skjermen er for eksempel ganske reflektiv. Det skyldes antakelig at skjermen er senket litt ned under glasset for ikke å være lett å knuse.

Skjermen ser litt blass og livløs ut, rett og slett. Innsynsvinkelsen er ikke spesielt god, men ikke så dårlig at det oppleves som et problem. Lysstyrken måler vi til omtrent 460 cd/m2 på full styrke, som ikke er spesielt lyssterkt, men det fungerer fint under stort sett alle forhold.

Vi kan av og til bruke telefonen med arbeidshansker. Noen ganger fungerer det, andre ikke. Vi skjønner ikke helt hvorfor, ettersom vi brukte de samme hanskene under hele testperioden. Det kan tenkes det har med temperatur eller fuktighet å gjøre. Det som i alle fall er sikkert er at du må regne med å ta av deg hanskene for å bruke telefonen.

Skjermen fungerer rimelig greit selv om den er litt våt, for eksempel om det regner. Men det er klart, blir den våt nok fungerer den ikke, som på telefoner flest.

Les også: Usannsynlig billig toppmodell

Lukene på siden har en tendens til å åpne seg om telefonen går i bakken. Da er den ikke lenger vanntett.
Lukene på siden har en tendens til å åpne seg om telefonen går i bakken. Da er den ikke lenger vanntett.

Ytelse og spesifikasjoner

Dette er en relativt beskjedent spesifisert telefon. Den har systembrikken Qualcomm Snapdragon 400 MSM8926, som har en firekjernet 1,2 GHz Cortex-A7-prosessor og grafikkprosessoren Adreno 305.

Det betyr at telefonen ikke akkurat er egnet til de heftigste spillene og slikt, men det er gjerne ikke derfor man kjøper en telefon som dette uansett.

Med 2 GB arbeidsminne opplever vi at telefonen har jevn og fin ytelse i praksis.

Under ser du ytelsestestene vi har gjort.

 Basemark OS IIBasemark XBrowsermark
Sony Xperia Z3 C1093252271527
Oneplus One1058253511543
Sony Xperia Z31051242301647
Nokia Lumia 930103420155830
Samsung Galaxy Alpha87122499n/a
Bullit Mobile Cat S5050142851060

Ikke noe ytelsesmonster dette, som testene viser.

Spesifikasjonslisten er ellers rikholding. Telefonen har GPS, Wi-Fi (802.11n) og 4G. Bluetooth 4.0 og NFC har den også.

Vi liker at telefonen har støtte for trådløs lading via Qi-standarden. Dermed kan du lade den med de fleste Qi-ladere. Vi har testet den sammen med LGs ladeplate WDC-100, som fungerer fint.

Minnekortstøtte har telefonen også, slik at du kan utvide den begrensede kapasiteten på 8 GB. Dessverre støtter ikke telefonen MicroSDXC-kort, så det er en praktisk begrensning på 32 GB. At det ikke er mulig å flytte apper til minnekortet er heller ikke noe som taler til fordel for Cat S50. Det er dessuten ikke mulig å flytte filer til minnekortet i det hele tatt, en begrensning i Android 4.4, som Bullit ikke har lagt inn noen løsning for.

Så om du har lastet ned en stor fil til internminnet, er det ingen enkel måte å flytte den til minnekortet på.

Les også: Kanskje den beste mobilen du kan kjøpe

Batteri

Vi opplever batterikapasiteten på 2630 mAh som god. Under testperioden har vi ladet S50 omtrent annenhver dag ved normal bruk. Det har antakelig mest med å gjøre at dette ikke er en telefon som innbyr til like mye bruk som kraftige flaggskip med gode kamera. Men det er klart, vi klarer også å tømme batteriet i løpet av dagen om vi surfer mye og ser mye video.

Basemark OS II sin batteritest viser imidlertid at telefonen trekker mindre strøm enn andre under last. Det gir den den nest høyeste scoren til nå, og gjenspeiler den gode batteriytelsen vi opplever.

 Poeng%b/min
Sony Xperia Z3 C8470,4
Bullit Mobile Cat S507480,4
Sony Xperia Z37190,5
LG G36080,7
Samsung Galaxy Alpha5820,6

Skjermen er aktiv under hele testen, og vi har justert lysstyrken på skjermene til så nærme 200 cd/m2 som mulig. Testen gjennomføres i flymodus for å sikre så like forhold som mulig.

Telefonen er ikke spesielt sprek, men kan løse de fleste oppgaver kraftigere telefoner må løse.
Telefonen er ikke spesielt sprek, men kan løse de fleste oppgaver kraftigere telefoner må løse.

Tale og antenner

Talekvaliteten er god i begge retninger. Det viktigste her er at støyfiltreringen fungerer bra, og at det er høy lyd i høyttaleren slik at du kan snakke under støyete forhold.

Antenneytelsen ser ut til å være tilsvarende Sony Xperia Z3 Compact, som rapporterer omtrent samme signalstyrke under like forhold koblet til samme basestasjon. Vi merker oss imidlertid at S50 også klarer å klamre seg til et svakt LTE-signal på -118 dBm et sted Xperia Z3 Comapct ikke plukker opp dette.

Dette er bare indikasjoner, og ingen vitenskaplig test hvor vi kan kontrollere for feilkilder. Vårt inntrykk er uansett at telefonen har «god dekning», for å si det litt folkelig.

Les også: Blir det mindre enn dette?

S50 kjører en nesten umodifisert Android-utgave.
S50 kjører en nesten umodifisert Android-utgave.

Programvare

Bullit har gått for nærmest urørt Android 4.4.2 på Cat S50. Det betyr at telefonen i praksis fungerer som en Nexus-telefon.

Dermed er alle funksjonene du har behov for på plass. E-post, surfing, musikk, video og annet du forventer å gjøre med en smarttelefon finnes her. Er det noe du savner kan det lastes ned fra Google Play.

Vi setter pris på at Bullit har forhåndsinstallert favorittastaturet vårt Swiftkey, som er en del bedre enn Androids standardtastatur. Det er imidlertid satt til engelsk som standard, og du må inn i tastaturinnstillingene for å endre det til norsk. Det burde gjerne være et valg for dette under oppsettet.

Telefonen leveres med AVG Antivirus Pro forhåndsinstallert. Dette skanner telefonen for skadelig programvare, og tilbyr en tyverisporing. Det er forsåvidt tyverisporing integrert i Android fra før av.

Det er egentlig ikke så mye å si om programvaren her. Cat S50 er enkel og grei i bruk, slik de fleste Android-telefoner er. At den kjører Android 4.4 gjør at plattformen kjører jevnt og fint på den relativt beskjedne maskinvaren.

En «no nonsense»-brukeropplevelse, vil vi si.

Les også: Huawei har forstått noe Samsung og HTC ikke har

Bullit har beskyttet kameraet med gjennomsiktig plast. Du får altså fort riper her om uhellet skulle være ute.
Bullit har beskyttet kameraet med gjennomsiktig plast. Du får altså fort riper her om uhellet skulle være ute.

Kamera

Telefonen har et kamera med åtte megapikslers oppløsning. Det har kameralys, autofokus, blender på f/2,5, og en brennvidde på 4,6 mm.

Kameragrensesnittet er Googles, og kanskje ikke det mest intuitive på markedet. Valg for videoopptak er skjult, og hentes opp ved å sveipe inn fra venstre. Du har tilgang til innstillinger som kameralys, HDR, rutenett og timer via innstillingsikonet.

Det er i det hele tatt ikke så mye å gå seg vill i her. Du tar bilder ved å trykke på skjermen, eller ved å trykke på en volumtast.

Det er ellers et 0,3 megapikslers frontkamera her.

Bildekvaliteten er det så som så med, og det er tydelig at kamera ikke har vært hovedprioriteten til Bullit. Det er generelt en del støy i bildene, og de ser som regel ut til å være litt ute av fokus.

Helt krise er det ikke, for fargene ser som regel riktig gjengitt ut (med unntak av noen bilder som har el blåstikk i seg), og vi har tatt noen ganske fine barnebilder med fotolys innendørs. Men kameraet eksponerer ganske sent, så HDR-bilder kan være ganske vanskelig å få skikkelig til.

Dette er ikke en telefon du kjøper om du har planer om å ta mange fine bilder, men det fungerer greit til å dokumentere ting og tank.

Bilde tatt med Bullit Cat S50.
Bilde tatt med Bullit Cat S50. Marius Valle
Bilde tatt med Bullit Cat S50.
Bilde tatt med Bullit Cat S50. Marius Valle
Bilde tatt med Bullit Cat S50.
Bilde tatt med Bullit Cat S50. Marius Valle

Så lenge lukene er lukket tåler Cat S50 vann ned til 1 meter i 30 minutter.
Så lenge lukene er lukket tåler Cat S50 vann ned til 1 meter i 30 minutter.

Konklusjon

Om du er ute etter en relativt greit spesifisert telefon som tåler en trøkk er Cat S50 absolutt en telefon du kanskje burde vurdere.

At den ikke tåler alt er ingen overraskelse i seg selv, spesielt ikke siden vi slapp den fra en høyde den ikke er laget for å tåle.

Nå er det selvsagt ikke slik at telefonen er laget for å slippes i bakken. Du bør fortsatt være forsiktig med den selv om den er laget for å tåle mer enn telefoner flest.

Det er nemlig tydelig at det er fort gjort å ødelegge også denne telefonen. Ikke bare fordi glasset kan knuse, men også fordi lukene på siden av telefonen som regel spretter opp når telefonen treffer bakken.

Om du mister den på en våt overflate kan vann ganske raskt trenge inn i elektronikken og forårsake en fuktskade.

Her burde produsenten ha funnet en løsning for å låse fast lukene, syns vi. Den fremstår kanskje ikke som så skuddsikkert designet som produsenten skal ha det til.

Cat S50 kan likevel sies å være bedre beskyttet mot skader enn vanlige telefoner, og dermed være et smart valg dersom du ofte er i situasjoner hvor dette er en fordel.

Telefonen er enkel og grei i bruk, har god batteritid, god lyd under samtaler og tilsynelatende god antenneytelse. Prisen er forsåvidt grei, men vær klar over at du kan får en sprekere og vanntett telefon til omtrent samme pris. Men disse tåler antakelig mindre enn Cat S50.

Les også:

HTC lanserer actionkamera og selfie-telefon

Stor telefon i liten innpakning

Nå kommer Galaxy S5 som tåler en trøkk  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.