T2

Test: GET BOX II

En totrinns underholdnings-rakett

TEST: Get Box II.

Get box II: Penere, høyere med et mindre fotavtrykk og alt er integrert. Klar for nye utfordringer neste år. Foto: get
Get box II: Penere, høyere med et mindre fotavtrykk og alt er integrert. Klar for nye utfordringer neste år. Foto: get
22. sep. 2013 - 14:22
Vis mer

Det er høk over høk blant de som distribuerer fjernsyn, leiefilm og annen underholdning.

Lys fremtid

Når det gjelder fiber og kabel, er det avhengig av hvor du bor. De som bor langs Get-kabelen har all grunn til å glede seg.

Det er to grunner til det. For det første fyker den nye Get-boksen, som har oppnådd å bli et substantiv i løpet av fem år på markedet, rett opp på toppen av pallen.

Og for det andre er Get i ferd med å snekre sammen en helt ny programvareplattform som for alvor skal utnytte superkreftene i maskinvaren. De vil ikke si så mye om hvordan den vil bli, men de har sagt litt om hvordan den vil utvide funksjonaliteten.

Look and feel

Utseendemessig er nye Get box II ganske ulik forgjengerne. Den har et mindre og kvadratisk fotavtrykk, men den er høyere. Og den er blitt mer diskret. Det er bare klokka som vises med et vagt lys.

Når du bytter kanal, kvitterer boksen med kanalnummeret. Og så er den støyfri: Den nye disken og vifta er knapt hørbare.

Men utseendet er en ting, det er innmaten som teller mest, og her er det veldig store endringer. Det mest fremtredende er at den har utrolige 16 tunere. Åtte for bredbånd og åtte til for kabel-tv.

Det er et imponerende tall, men i starten er det en «fremtidsreserve». Foreløpig utnyttes boksen på samme måte som før ved at du kan ta opp to programmer samtidig.

Når den nye plattformen rulles ut neste år, skal det bli mer fart i sakene. Da vil du kunne ta opp fire programmer samtidig.

Les også: Snart slipper du å lagre TV-programmer på egen opptaksboks

Multiboks

Den nye boksen inneholder også alt man trenger som internett- og telefonikunde. Til nå har det vært nødvendig å ha både telefonmodem, kabelmodem og en trådløs ruter.

Slik blir det mye kabler, splittere og ikke minst blinkende lys av. Nå er alt bygget inn i boksen, også antennene til både 2,4- og 5 GHz-frekvensene på det trådløse nettet, og de er forsterket med stråleformende teknologi som sender signalene i riktig retning.

Vi kunne jo ønsket at boksen hadde støttet den nye AC-standarden fullt ut, men boksen stopper på n.

Get box II finnes i to utgaver. En for koaksialkabel og en for fiber. Get er jo mest kjent for kabel, men stadig flere av de nye kundene kobler til på fiber.

Baksiden: Alt som før var ekstrabokser er integrert i Get Box II. Det betyr mindre kabler og rot.
Baksiden: Alt som før var ekstrabokser er integrert i Get Box II. Det betyr mindre kabler og rot.

Micro Mikro

Svært mange har mer enn en tv hjemme, og det blir raskt ganske dyrt å utstyre alle med en Get box II. Derfor er Get box Mikro en svært god løsning.

Det er en ren zapperboks, det vil si en som kan veksle mellom alle kanalene, men ikke ta opp. Ennå. For neste år kommer det også. Mikroen kobles til tv-kabelen på vanlig måte, og om du kobler den til med nettverkskabel, kan den leie film også.

Har du ikke nettverkskabel i det rommet den kobles til, er løsningen Mikro+. Det er nærmest et lite lokk som klikkes på Get box Mikro og som inneholder en trådløs mottaker.

Den kommuniserer med ruteren i moderskipet og gjør det enklere å plassere Mikro-en.

TEST: Strong-dekoder for RiksTV: TEST: Den nye riksmottakeren

Trinn to

Så langt er altså ikke verden blitt så veldig mye annerledes enn før. En dyrere PVR, men penere og mer kapabel getboks og en billig zapper gjør ikke mye nytt. Men dette er bare begynnelsen, og neste trinn trenger kraften i den nye plattformen for å fungere.

For neste år er det duket for noe virkelig nytt. Da vil alle tunerne i toer’n slippes løs, og Mikro-en ikke lenger trenge kabeltilkobling. Den vil få en trådløs navlestreng til Get box II, som vil bli en hub.

Både for Mikro-en og for nettbrett og mobiler. Da vil du kunne koble deg på opptakene på boksen og se dem hvor det passer, enten det er på soveroms-tv-en eller på mobilen på do. Og de kan startes og stoppes akkurat som på Get box II.

Get har allerede et tilbud til brukere av iOS som gjør at de kan se rundt 30 kanaler direkte over nettverket i huset. De jobber for at det skal fungere utenfor huset også, men det er et rettighetsspørsmål.

Forhandlingene om rettigheter omfatter også muligheten til å hente opptak av alle kanalene slik at man skal slippe å ta dem opp selv. I løpet av ett års tid vil du kunne gå en uke eller to tilbake i EPG-en og spille dem av på nytt.

Går så det griner

I forbindelse med utprøvingen fikk vi teste Gets tilbud på 200 Mbit/s. Det gikk så det peip, men vanlige websider man måler mot fikk problemer med å levere riktig resultat. Det gikk for fort for dem.

Vi måtte ty til en nedlasting av en svær fil fra en ftp-server for å konstatere at de leverte det de lovet – og det gjorde de. 200 Mbit/s ser flott ut på papiret, men de aller færreste private har behov for en slik digital motorvei inn i huset.

Og 2459 kroner måneden er veldig mye penger. De fleste vil knapt merke forskjell på 30 eller 70 Mbit/s til 479 eller 579 kroner måneden.

Det er verdt å merke seg at filmleie ikke belaster internetthastigheten, i motsetning til hos mange fiberleverandører.

TEST: Yamaha YSP-4300: Den beste lydprojektoren vi har testet

Ved det gamle

Det er ikke mye å si om selve grensesnittet i de nye boksene annet enn at det er utmerket. Vi er litt urolige over at de skal endre det som så mange er blitt glad i.

Det vi merker er at den mye kraftigere maskinvaren får det til å gå litt raskere. At den har fått dobbelt så stor opptakskapasitet er bra, men andre har hatt 500 MB lenge.

Gets tilbud til brukerne både i antallet tv-kanaler og muligheten til å velge selv, leiefilm og på internett og for den saks skyld IP-telefoni, er særdeles bra.

Dette er kongen på haugen, men bare for de som har kabel- og fiberkontakt med Get.

Les også:

Tester 1 Gbit/s kabelmodem i Norge  

TEST: Darbee Darblet: Denne lille boksen er alt som skal til for en bedre filmopplevelse

TEST: Logitech Harmony Touch: Den er brukervennligheten selv

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.