T2

TEST: Den fremste Macbook Air-konkurrenten

Vi ser på Samsungs storebror i 9-serien.

Stein Jarle OlsenTestansvarlig
11. sep. 2012 - 16:50
Vis mer

Samsungs superlekre 9-serie imponerte oss både med den første modellen i fjor og med den lettere og kraftigere modellen i år.

I årets revisjon har 9-serien også fått en 15-tommer, og det er den vi nå har til test.

Lik lillebror

Forskjellene fra 13-tommeren er imidlertid ikke spesielt store. Innmaten er den samme, tastaturet det samme og skjermoppløsningen den samme – det eneste du får er strengt tatt litt større skjermareal og en ekstra USB-port.

Modellen vi har til test er den kraftigste av de to 900X4C-modellene Samsung leverer, med Core i7-prosessor, 8 GB RAM og 128 GB SSD-disk (en 256 GB-konfigurasjon kommer snart, melder Samsung).

Her er det fortsatt Intels integrerte HD 4000-grafikk som gjelder, altså ingen dedikert grafikkmulighet.

Les også:

Blir dette den viktigste PC-knappen i høst?

Kanskje den heftigste PC-nyheten på IFA  

Skjermleddet er fleksibelt, men samtidig solid.
Skjermleddet er fleksibelt, men samtidig solid.

Halvkilo tyngre

Designet er ikke overraskende en forstørret variant av 13-tommeren, med de samme lekre kurvene og ultratynne silhouetten. Vekten er imidlertid ganske mye høyere – 1,65 kilo her mot 1,16 kilo for minstemann.

Det gjør at wow-faktoren senkes ganske betraktelig, selv om vi unektelig synes også 15-tommeren er besnærende lett og enkel å ha med seg.

Så hvorfor velge 15-tommeren? Først og fremst får du en ganske markant forbedring i batteritiden, hvor 900X3C plasserte seg sånn omtrent midt på treet i våre tester.

15-tommeren holdt ut fem timer og 42 minutter med HD-video, opp rundt halvannen time fra samme test på 13-tommeren. For tekstbehandling og nettsurfing er forskjellen imidlertid mindre – fem timer og 47 minutter i Powermark her, mot fem timer og 10 minutter på 13-tommeren.

Du bør imidlertid være oppmerksom på at det kun er den samme 40 watts-laderen som medfølger, og det større batteriet gjør at maskinen tar ekstra lang tid å fylle opp.

 HD-video, 60 % lysPowermark (productivity), 50 % lys
Samsung 900X4C5:425:47
Acer Aspire TimelineU M56:407:07
Samsung 900X3C4:145:10
Asus UX31A5:326:35
Macbook Air 13" (2012)5:57-

Messemaskin

Batterilevetiden kom særlig godt med denne gang, siden maskinen ankom akkurat i tide til å bli med på gadgetmessen IFA i Berlin, og der har vært vår hovedmaskin for pressekonferansenotater, bildebehandling og leveranser hjem i en snau uke.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

For journalistoppgaver flest er det lite annet å si om 900X4C enn at den utfører dem på en relativt eminent måte, så om du har planer om å bruke den til noe som likner undertegnedes bruksområde, har vi liten tvil om at du vil bli fornøyd.

Tastaturet er nemlig det samme gode og bakbelyste som på lillebror 900X3C, om enn med akkurat litt for flate taster også her. Vi skriver likevel fullstendig uhindret, men må notere at Macbook Air-tastaturet fortsatt er det lille hakket foran.

Les også:

Skryter på seg 20 timers batterilevetid

Denne erstatter to PC-skjermer  

God pekeplate

Pekeplata er også god, med stor fysisk størrelse og tilnærmet perfekt friksjon.

Den har imidlertid akkurat litt for dårlig håndleddsavvisning, slik at markøren ved enkelte tilfeller flytter seg rundt på skjermen uten at vi merker det.

Tofingerscrolling fungerer på sin side utmerket, og til en Windows-pekeplate å være gjør også zoom og øvrige flerfingergester det samme.

Pekeplata har heller ingen problemer med å skille høyre- fra venstreklikk, og vi liker at vi kan klikke med to fingre for å høyreklikke.

15-tommeren har fått lagt en kjærkommen ekstra USB-port til sitt minimale portutvalg.
15-tommeren har fått lagt en kjærkommen ekstra USB-port til sitt minimale portutvalg.

Lys skjerm

Skjermen er av samme matte typen som på lillebror, med en oppløsning på 1600x900 og nærmest blendende lysstyrke på 400 nits.

Den har herlig glød i fargene tross mangelen på kontrastbelegg, men har litt å gå på når det gjelder innsynsvinkler både horisontalt og vertikalt.

Det hadde heller ikke gjort noe om Samsung hadde kostet på seg en skjerm med full HD-oppløsning på en maskin til denne prisen.

Refleksjoner er som du sikkert skjønner ganske fraværende, og lysstyrken gjør at det er relativt uproblematisk også å bruke maskinen ute. Vi liker også at skjermhengselen er såpass fleksibel at skjermen kan bøyes helt tilbake til 150-160 grader.

Les også:

Denne PC-en kan du legge flatt

Samsung lanserer ATIV  

Kjapp disk

Ytelsesmessig er det ikke overraskende på linje med andre ultrabook-er med Ivy Bridge-innmat. Core i7-prosessoren er kjapp, og SSD-disken Samsung har brukt er meget kjapp på lesing, men ikke like kjapp på skriving.

Det gjør at våre testspill Civilization 5 og The Elder Scrolls 5: Skyrim er fint spillbare på 1600x900 og med lave innstillinger, med drøyt 40 bilder i sekundet. Så fort vi beveger oss opp til Medium synker dog bilderaten til treige 20 bilder, så du må nok belage deg på å holde deg på et minimum av visuell kvalitet for å få en brukbar opplevelse.

I grafikkintensive Just Cause 2 må vi også helt ned på absolutt laveste innstillinger og 1366x768, og selv da vaker bilderaten mellom 20 og 30 bilder i sekundet.

Vi må også nevne at maskinen ikke var spesielt glad i 1080P-materiale fra iTunes. Undertegnede hadde med seg TV-serien «Suits» til Berlin, og irriterte seg over gjentatt hakking og bildedropp. Dette har vi ikke opplevd på andre maskiner.

15-tommeren er like fenomenalt tynn som 13-tommeren.
15-tommeren er like fenomenalt tynn som 13-tommeren.

Stille, stille, stille

Støymessig er 15-tommeren på linje med sin lillebror, noe som gjør den svært god. Viftestøy er fullstendig fraværende ved enkel bruk, mens den er fullstendig overkommelig også når du trenger mer maskinkraft.

I Civilization tar det gjerne et kvarter før viftene i det hele tatt skrur seg på, og det uten at maskinen blir spesielt varm. Det gjør den derimot ved lengre tids bruk, og det gjelder også under tastaturet.

Tilkoblingsmessig er det som nevnt ikke all verden å by på, men 900X4C har i det minste en ekstra USB-port å by på.

HDMI-utgangen er i miniformat, ethernetporten kun tilgjengelig via en (medfølgende) adapter og vi irriterer oss fortsatt over at den ene USB-porten sitter kloss inntil laderen, slik at mange minnepinner og liknende ikke vil kunne brukes samtidig som laderen står i.

TEST: Heftig gamingmonster fra Asus  

Konklusjon
Konklusjon

Konklusjon

Alt i alt er det svært mye å like også med storebroren i Samsungs 9-serie. Den halve kiloen ekstra du må drasse på gir deg likevel ikke all verdens mye ekstra, verken når det gjelder skjermareal, tilkoblinger eller ytelse.

Ja, du får en ekstra USB-port, noe bedre batteritid og 1,7 tommer ekstra på skjermen, men oppløsningen er den samme, så produktiviteten øker neppe spesielt mye av den ekstra halvkiloen.

Samtidig er det ikke til å komme unna at også 900X4C plasserer seg høyt, høyt opp på vår ultrabook-ønskeliste. Om vi sammenlikner med lillebror 900X3C har den litt lavere wow-faktor, men mot hvilken som helst av de øvrige stiller den sterkt.

Anbefales sterkt om du vil ha noe mer skjermareal enn 13 tommer, men ikke vil gjøre store kompromisser på mobiliteten.

TEST: Asus UX31A: TEST: Ultrabook med superskjerm

TEST: Macbook Pro 15" Retina: Fytterakkern, Apple!

TEST: Acer Aspire V5: Et veldig godt PC-kjøp

TEST: Samsung 900X3C: TEST: Den heftigste PC-en vi har testet i år

TEST: Asus K55V: TEST: En solid folke-pc

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.