BATTERI

Tesla bygger verdens største litiumion-batteri

129 megawattimer.

Tesla leverer sitt hittil største Powerpack-system til Australia.
Tesla leverer sitt hittil største Powerpack-system til Australia. Bilde: Tesla
7. juli 2017 - 11:10

Tesla skal i samarbeid med det franske energiselskapet Neoen utvikle verdens største litium-ionbatteri. Batteriet skal lagre fornybar energi i Australia.

Batteriet skal bidra til å bedre sikkerheten i strømnettet i den sørlige delen av Australia. I 2016 brøt strømnettet sammen i delstaten South Australia under et voldsomt uvær.

Batteriet som skal installeres i South Australia har en kapasitet på 129 megawattimer, og en effekt på 100 megawatt, forklarte Teslas konsernsjef Elon Musk under en pressekonferanse i Adelaide fredag.

Batteriet skal kobles sammen med et vindkraftverk som drives av Neoen i Jamestown, 230 kilometer nord for Adelaide.

Ifølge eksperter har batteriet potensial til å utvikle markedet innenfor fornybar energi ved å lagre strøm fra vind og sol.

Kommer til å endre energimarkedet

– Jeg tror at stadig billigere batterier og fornybare energikilder kommer til å endre energimarkedet mye fortere enn noen ville trodd, sier visedirektør Cal Lankton i Tesla.

Elon Musk har lovet å levere batterisystemer som kan stabilisere strømforsyningen sør i Australia innen 100 dager. <i>Foto: Eirik Helland Urke</i>
Elon Musk har lovet å levere batterisystemer som kan stabilisere strømforsyningen sør i Australia innen 100 dager. Foto: Eirik Helland Urke

Musk foreslo opprinnelig å bygge batteriet i mars i år, og lovet da å gjøre jobben gratis hvis ikke batteriet leveres innen hundre dager etter at kontrakten undertegnes. Dette løftet ble gjentatt fredag.

Tesla har tidligere bygget det som så langt er verdens største batteri. Det ble satt i drift i California i desember.

Australia er en kullprodusent og et av landene i verden med størst utslipp av klimagasser per innbygger.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.