Nylig avviste dommerne i Hamburgische Verwaltungsgericht en klage fra Gül Pinar, en 28 år gammel ingeniørstudent fra Iran, som ble kalt inn til politiavhør som resultat av Rasterfahndung. (Verwaltungsgericht, på norsk forvaltningsrett, er laveste av tre rettsinstanser som kun behandler saker mot offentlig forvaltning).

Politiet tok Rasterfahndung i bruk kort tid etter terroranslaget mot Twin Towers i New York 11. september i fjor. Målet var å avdekke sovende terrorgrupper som oppholdt seg i Tyskland før de kunne slå til mot tyske mål.

Resultatet ble at 140 studenter ble kalt inn til avhør hos politiet for å forklare seg om reiser, bevegelser på deres bankkonti osv.

Kan være i bruk i Norge

Ingeniørstudenten Pilar protesterte og hevdet at politiet ikke hadde tillatelse til å samle inn og bruke slike data om ham. Ifølge Die Welt puster tyske politikere lettet ut over kjennelsen.

Politiets arbeid er i Tyskland regulert av de enkelte delstater og ikke gjennom den nasjonale lovgivningen som normalt gjelder hele forbundsrepublikken. I Bremen, Niedersachsen og Schleswig-Holstein er det ennå ikke avgjort om Rasterfahndung skal tillates eller ikke. Ellers er det fra mandag 4. mars klart for bruk av Rasterfahndung over hele landet i jakten på terrorister, skriver die Welt.

Overvåkningssjef Per Sefland, som leder Politiets sikkerhetstjeneste (Tidligere Politiets overvåkningstjeneste, POT. red.anm), avviser å kommentere i hvilken grad slike etterforskningsmetoder er i bruk i Norge.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.