MILJØ

Temu fjernet ulovlig plastprodukt etter varsel fra Miljødirektoratet

En bordbeskytter solgt via Temu hadde 250 ganger mer plastmykner enn lovlig. Stoffet har alvorlige helseeffekter, advarer Miljødirektoratet.

Miljødirektoratet har testet produkter fra den kinesiske nettbutikken Temu.
Miljødirektoratet har testet produkter fra den kinesiske nettbutikken Temu. Foto: Reuters/NTB
6. juli 2024 - 10:08

Direktoratet bestilte fire produkter fra den kinesiske handleplattformen i vår i forbindelse med at de sjekket flere utenlandske nettbutikker, ifølge E24.

Formålet var å gjennomføre en stikkprøvekontroll av interiørprodukter i plast. Det viste seg at ett av produktene hadde plastmykner langt over grenseverdien. Produktet var en matte i gjennomsiktig, myk plast som man kan legge oppå bordplata for å beskyttet bordet mot skader.

– Stoffet i seg selv har svært alvorlige helseeffekter. Det er derfor det er regulert og ikke skal brukes i forbrukerprodukter, sier seksjonsleder Mathieu Veulemans til avisen.

Miljødirektoratet har fått Temu til å fjerne produktet.

Stoffet går under navnet DEHP og er dokumentert helseskadelig. EUs regelverk, som også Norge følger, slår fast at produkter kan inneholde maksimalt 0,1 prosent av stoffet. Bordbeskytteren inneholdt 25 prosent DEHP, ifølge E24.

Miljødirektoratet vil fortsette å teste varer. Etter sommeren skal de gjennomføre stikkprøver på leketøy.

Michael Falk, PR-ansvarlig for Temu i Norden, skriver i en epost til E24 at Temu umiddelbart fjernet produktet etter henvendelsen fra Miljødirektoratet.

– Vi prioriterer produktkvalitet og tar flere skritt for å sikre at våre selgere oppfyller regulatoriske standarder. Dette inkluderer å kreve korrekt dokumentasjon, utføre stikkprøvekontroller, kontinuerlig overvåke vår plattform og raskt håndtere tilbakemeldinger fra både publikum og tilsynsmyndigheter.

Les også

Russisk oljeraffineri og Odesa rammet av droneangrep

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.